Közösségi vagy egyéni bűn?

A bűn megfertőzte a világot. Következményei láthatók a természetben, a háborúkban, a rabszolgaság embertelenségében és a kizsákmányolás egyéb formáiban, mint ahogy abban is, ahogy pusztítjuk a természet erőforrásait. A múlt és a jelen világát az anyagiasság, önzés, igazságtalanság és erkölcsi romlás jellemzi. Ezek a tények egy sor nehéz kérdést vetnek fel. Elsőként, terhel-e egyéni felelősség az elkövetett közösségi bűnökért? Valamint elismerjük-e bűnrészességünket? A következő szempontok segíthetnek e dilemma feloldásában.

1. A nagy küzdelem hátterén vizsgáljuk a világ közösségi bűneit. „A nemzetek felemelkedése és bukása, ill. az emberi érdekek ütközése mögött az Isten és hűséges angyalai, valamint Sátán és a bukott angyalok közötti láthatatlan küzdelem áll, ami közvetlenül hat minden emberi cselekedetre" (Frank Holbrook: „A nagy küzdelem" c. cikke, Handbook of Seventh-day Adventist Theology. szerk. Raoul Dederen. Hagerstown, Maryland, 2000, Review and Herald® Publishing Association, 995. old.).

2. Gondoljunk a bűn kifejezetten romboló természetére! A bűn mindent el akar pusztítani, ami értéket képvisel. A bűn és a halál rokon értelmű szavak, mindenhol ott vannak. Mivel erejük messze meghaladja azt, amivel az ember képes megbirkózni, isteni beavatkozás nélkül reménytelen lenne a világ helyzete.

3. Vegyük figyelembe azonban azt is, hogy mindannyian kifejtünk valamilyen hatást. Mind hozhatunk kis döntéseket, amelyek, bármilyen kevéssel is, de idővel vagy erősítik, vagy gyengítik a világon a gonoszságot. Fáradozhatunk a békéért és az igazságért. Lehetünk könyörületesek. Csatlakozhatunk azokhoz, akik meg akarják óvni a környezetet. Mit mondanak Préd 9:12; Lk 16:10 és Fil 4:8-9 versei? Hogyan segítenek e kérdést jobban megérteni?

Milyen könnyű kétségbeesve széttárni a karunkat, és azt mondani: „A problémák túl nagyok. Én ugyan mit tehetnék?" Hogyan hasson ránk Jézus példája, a jó, amit tett, betegeket gyógyított és szegényeket vigasztalt (még ha ez az akkori világ minden szegény és beteg emberéhez képest viszonylag keveseket érintett is), hogy igyekezzünk jobbá tenni a világot?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: