Emberi kapcsolatok

Az ember természeténél fogva társas lény, még ha vannak is pillanatok, amikor szeretünk egyedül lenni. Magány szükségeltetik például az imához és az elmélkedéshez is. Némelyeknek több személyes térre és egyedüllétre van szüksége, mint másoknak. Ugyanakkor tudjuk, hogy nem könnyű azoknak, akik sokat vannak egyedül, akik nehezen barátkoznak, vagy akiknek sorozatosan nem sikerül tartalmas kapcsolatokat kialakítani.

A Biblia szerint az ember különféle társadalmi közösségek része, mint pl. család, baráti társaság, nemzeti és lakóhelyi, ill. egyházi közösség. A Biblia úgy utal Jézus Atyjára, mint aki az egész emberiség Atyja; ez azt jelenti, hogy mindannyian testvérek vagyunk (ApCsel 17:26). Kapcsolatokban élni – ez az emberi élet lényege. Amikor az Úr megteremtette Ádámot, azonnal adott mellé egy társat is. A család intézményével Istennek az emberi boldogság volt a célja. A Biblia ismételten aláhúzza az őszinte barátság és a közösséghez való tartozás óriási áldásait.

Mi a sikeres emberi kapcsolatok kulcsa? Mennyire mutatkoznak meg bennünk ezek az elvek? Fil 2:1-5

Keresztény életünk különböző arculatai keverednek Krisztus testében, az egyházban való tagságunkban. A gyülekezet nemcsak azért van, hogy hasonló gondolkodású emberek találkozzanak és élvezzék egymás társaságát, mégis sokak számára a társadalmi élet legfőbb színterét jelenti. Való igaz, keresztény barátok nélkül kevés példaképünk lehet, ha van egyáltalán. Ha kapcsolatot tartunk másokkal, akik szintén Istent szolgálják, akik magukévá tették a bibliai elveket, ez segítségünkre lehet, hogy hűségesek maradjunk és fejlődjünk keresztény kapcsolatainkban. Viszont ha nincsenek barátaink a hívő közösségen kívül, kevés lehetőségünk lesz a bizonyságtételre. Pedig a világ sok részén a barátság-evangelizáció a gyülekezet növelésének legsikeresebb módja.

A felmérések tanúsága szerint a legtöbb adventista hét éven belül gyakorlatilag elveszíti nem adventista barátait. Vessünk egy pillantást saját életünkre! Mi is ebben a cipőben járunk? Mi lehet ennek az oka? Miért éri meg időt és energiát fektetni a nem adventistákkal, sőt, a nem keresztényekkel való barátságok ápolására?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: