Krisztus a reménységünk

Próféciák hirdették Krisztus érkezését már jóval földre jövetele eljött, és az ígéretekhez híven valóban el is jött. Számtalan ígéretet találunk arra is, hogy újra eljön. Maga mondta: „ismét eljövök" (Jn 14:3). A Biblia utolsó lapján megismétlődik ez az ígéret: „Bizony hamar eljövök" (Jel 22:20) – ez a keresztény hívők közös reménysége. „Várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését" (Tit 2:13, új prot. ford.).

Milyen értelemben tekinthető a keresztény reménység csúcspontjának Jézus második eljövetele (lásd Jel 22:7, 10-12, 20)? Miért olyan fontosak ezek az ígéretek számunkra?

2Pt 3:8-9 verseiben az idő kérdésének említése hogyan befolyásolja azt, ahogy a hamar szót értelmezzük a második adventtel kapcsolatban?

Végső megoldást a bűn problémájára és a bűn okozta szenvedésre ember nem adhat, csak egyedül Krisztus. A mi reménységünk nem valamiféle emberi technológiában, bölcs politikusokban vagy a szociális és erkölcsi fejlődésben van, amelyek képtelenek megoldani a halál problémáját. Fontos ugyan tudnunk, milyen események, jelenségek előzik meg, ill. kísérik az Úr eljövetelét, sokkal fontosabb azonban, hogy biztosan tudjuk, kit várunk.

Urunk hamarosan eljön. „Csak idő kérdése. Ezen a tényen senki sem változtathat. Nincs az a zsarnok, aki elérhetné és kiragadhatná a világot a markából, mert biztosan és örökre a Megfeszített kezében marad. Senki nem teheti meg nem történtté a Golgotát, éppen úgy, mint ahogy a saját születését sem… A kereszt óta abban az időben élünk, amit a Golgota győzelme tölt be, abban az időben, amit ez a cél határozott meg. Tehát, akár tudatában vannak, akár nem, az emberiség nem csupán egy távoli jövőben bekövetkező, remélt cél felé halad előre, amely talán sosem válik valóra. Nem! Az emberiség diadalmasan halad afelé a cél felé, amelyet Jézus már elért" (Norman Gulley: Christ Is Coming. Hagerstown, Maryland, 1998, Review and Herald® Publishing Association. 540. old.).

A filozófus, Martin Heidegger mondta egyszer: „csak Isten menthet meg minket". Bármit is értett ezalatt, igaza volt. Mi miben reménykedünk? A reménységünk azonban hamis, ha az igaz Istenen kívül bármi másban bíznánk! Miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: