Egy személyhez kapcsolódó hit

A tantételek fontosak. Amikor azt mondjuk, hiszünk Istenben, többet akarunk megtudni róla, és mohón szívjuk magunkba mindazt, amit felfedett előttünk. Természetes, hogy rendszerbe szedett összefoglalást kívánunk adni arról, mit hiszünk a Teremtővel kapcsolatban, és arról, ahogy hozzánk viszonyul; biztosak akarunk lenni abban, hogy ismerjük az akaratát. Továbbá, noha hisszük, hogy egyházunk tanításai igazak, hitünk mégsem csupán tantételek rendszerén alapul, hanem Jézusban gyökerezik. Nem a tantételek jelentik a végcélt önmagukban és önmagukért. A tanítások pusztán segítenek jobban megismerni Jézust, és mindazt, amit értünk tett. Szerepük bizonyos értelemben a nyelvtani szabályokéhoz hasonlítható. A különböző nyelveken is csak azért tudjuk gondolatainkat közölni, mert a kimondott és leírt szavaknak megvan a nyelvtani szerkezete. Hasonlóképpen a tanítások alkotják hitünk vázát. Anselmus, középkori teológus híres szavai szerint: a teológia hit, amely megpróbálja megérteni önmagát.

Mit mond az Újszövetség „az egészséges tudomány" fontosságáról? 1Tim 4:16; Tit 2:1

A helyes tanítás alapvető fontosságú, ám az élettelen elméletként megmaradó tanok és teológia senkit nem menthet meg. A hit végső soron nem csupán azt jelenti, hogy számos hittételt bibliailag helytállónak fogadunk el, hanem bízunk abban a Személyben, akiről e tanok szólnak.

Hogyan kapcsolódik az erre és az ezután következő életre nyerhető megváltás az élet Forrásába vetett hithez? Jn 3:36; 6:35

Máté evangéliuma 16. fejezetében ezt a szakaszt gyakran használják annak bizonyítására, hogy Péter apostolt kellene a keresztény egyház alapítójának tekinteni. Ezt az elgondolást azonban a Biblia nem támasztja alá. Ellenkezőleg: Krisztus az a Szikla, amelyre az egyház épült (lásd 1Pt 2:4-8). Ebbe a Kősziklába vetett megingathatatlan hit, miszerint Jézus, Isten Fia a Megváltónk, teszi azzá az egyházat, ami: azaz nem emberi intézmény, hanem Isten egyháza.

Milyen alapvető meggyőződésre épült az egyház? Mt 16:13-19

„Hiszek Jézusban, hiszek a tanításokban, néha mégis kétségekkel küzdök" – mondhatják néhányan. Mit felelnénk nekik? Milyen segítséget, ill. tanácsot adhatunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: