A megtestesült szeretet

Jézus Krisztus a szeretet legfőbb példája. Ha tudni szeretnénk, milyennek kellene lennie szeretetünknek, csak Megváltónkra nézzünk. Ő a tökéletes minta. Emberileg Krisztusnak minden oka meg lett volna rá, hogy sokakat ne kedveljen, sőt, egyenesen gyűlöljön. A lelki vezetők annyira irigyelték sikereit, hogy állandóan zaklatták, és végül úgy döntöttek, megszabadulnak tőle. Miért kellett szeretnie őket? Időnként még a saját családja sem támogatta. Tanítványai sokszor egymással harcoltak, és nem voltak ott, amikor a legnagyobb szükség lett volna rájuk. Hogyan szerethette őket, amikor cserbenhagyták?

Jézus még azok iránt is kimutatta szeretetét, akik nem sok figyelmet kaptak az akkori idők lelki vezetőitől: nők (köztük paráznák), leprások, samaritánusok, az elnyomó hatalom képviselői, adószedők.

Lk 17:12-19

Vessünk egy pillantást Jézus önzetlen szeretete megnyilatkozásának néhány konkrét példájára, amelyek ráadásul elképzelhetetlen körülmények között mutatkoztak meg:

Jn 13:1-17

Jn 19:25-27

Hogy hasson a Jézus szolgálatában megnyilvánuló isteni szeretet ránk, mint tanítványokra? 2Kor 5:14; Fil 2:2

Pál apostol azt mondja, Krisztus szeretete kényszerít minket (2Kor 5:14). A fordítás nem csak egyféleképpen értelmezhető, hiszen az eredeti görög szöveg úgy is érthető, hogy a Krisztustól felénk áradó szeretet, vagy a Krisztus iránti szeretet. Nyelvtanilag és teológiailag mindkét változat helyes. Amikor felfogunk valamit Krisztus szeretetének nagyságából, ez bennünk is szeretetet vált ki.

Jézus azokat is szerette, akiket a többség megvetett, akikről azt gondolták, hogy lehetetlen szeretni őket. Hogyan tanúsíthatunk szeretetet a hajléktalanok, a társadalom peremén élők és azok iránt, akik egyáltalán nem képviselik az általunk fontosnak tartott értékeket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: