A PRÓFÉTÁK VÉRE

Jézus szerint hogyan viszonyulnak sokan a prófétákhoz? Milyen tanulságot vonhatunk le magunknak szavaiból?

Még ha megannyi bizonyítékot találunk is Ellen White szolgálatának hitelességére, érvényességére, közöttünk is vannak, akik bizonyos értelemben „a próféták vérét ontják". Előfordul, hogy mint az ószövetségi Izráelben, közülünk is némelyek különböző, burkolt vagy nyílt módszerekkel igyekeznek aláásni az Ellen White prófétai szolgálatába vetett bizalmat. Így volt ez kezdettől fogva, és biztosak lehetünk abban, hogy így lesz mindvégig. Hasonló vádakat hoznak fel ellene, mint amiket a régi próféták, vagy Isten Igéje ellen intéztek.

Ennek különböző okai lehetnek (lásd pénteki tanulmány). Egyesek olyan szintre emelték írásait, ami már nem illeti meg azokat – erre mások igen hevesen reagáltak. Mások téves nézeteket vallanak az ihletettséggel kapcsolatban, és mivel Ellen White írásai nem illenek az általuk festett képbe, ellene fordultak. Megint mások talán megfelelő ismeretek híján alkotnak véleményt, és vannak, akiket kifejezetten ellenséges érzület vezérel. Szerencsére a szív indítékait nem nekünk kell megítélnünk. Egyszerűen csak álljunk készen „megfelelni mindenkinek, aki számot kér tőletek a bennetek lévő reménységről, szelídséggel és félelemmel" (1Pt 3:15)! Végeredményben mindenki maga dönti el, hogy melyik hangra hallgat, kinek hisz.

„El is terjedt a híre egész Szíriában, és hozzá vittek minden szenvedőt, aki különféle betegségekben és kínokban gyötrődött, megszállottakat, holdkórosokat és bénákat, és meggyógyította őket" (Mt 4:24, új prot. ford.).

Hogy vélekedünk Ellen White írásairól? Miért? Gondolkozzunk el azon, hogy mi alakítja a véleményünket! Hajlandóak lennénk-e változtatni, ha szükség volna rá?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: