KÖNYVKIADÁS

A Szentírás szerint Mózes írta le először Isten igéit (2Móz 17:14; 34:27; 5Móz 31:24). Ma az egész világon a Biblia a legtöbb példányban kiadott, legolvasottabb könyv.

Hová kellett az izraelitáknak felírni a törvényt? Miért hagyta meg ezt nekik Isten? 5Móz 6:1-9; 11:18-20

Az ókori Közel-Keleten szokás volt fontos mondásokat vagy kijelentéseket szembetűnő helyre felírni a házban. Ma is láthatjuk ezt mohamedán országokban, de nyugati országokban is, mint például Angliában, Németországban, Ausztriában vagy Svájcban.

Izráelben azért írták az emberek házuk ajtófélfájára Isten Igéjét, hogy útmutatásai mindig szemük előtt és figyelmük középpontjában legyenek, állandóan emlékezzenek a parancsolatokra.

Milyen szerepet játszott a könyvkiadás a Hetednapi Adventista Egyház történelmében?

Egyházunk kiadói munkája nem emberi bölcsességnek köszönhetően indult el. 1848-ban Ellen G. White látomást kapott Otis Nichols otthonában, a Massachusetts állambeli Dorchesterben. Amikor véget ért a látomás, így szólt a férjéhez: „Üzenetem van számodra. Folyóiratot kell kinyomtatni, és eljuttatni az embereknek. Először legyen rövid, de miután elolvassák az emberek, adományokat fognak küldeni a nyomtatás támogatására, és kezdettől fogva sikeres lesz. Az Úr megmutatta nekem, hogy e kis kezdetből kiinduló fénysugarak járják majd körbe az egész földet" (Life Sketeches of Ellen G. White. 125. old.).

„Fénysugarak járják majd körbe a földet." Hogy lehetséges ez? Jézus visszatérését közelinek érezték. Nagyon kevés adventista volt még, és közöttük sem akadtak tehetősek vagy nagy tudósok. A világ kétkedve tekintett rájuk. Ez a fiatalasszony pedig arról beszél, hogy a nincstelen férje által alapítandó kiadói munka egyre csak erősödik, míg körülöleli a földet? Több mint hat hónap telt el, amíg James White a lehető legegyszerűbb kiadványt meg tudta jelentetni: megszervezte, hogy egy nyolcoldalas iratot ezer példányban kinyomtassanak – ezt is hitelre. Ma a Hetednapi Adventista Egyháznak több mint ötven kiadóhivatala van, és az üzenetet kétszázhúsznál is több nyelven hirdetik nyomtatásban.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: