TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A heti tanulmányban áttekintett irányelveken kívül vegyük még figyelembe a következőket: a) Az Ige tanulmányozása előtt kérjük a Szentlélek vezetését; b) használjunk egy vagy több jó fordítást; c) keressünk olyan elveket, amelyek egyetemesek, minden emberre érvényesek, bárhol és bármely korban éljenek is; d) kövessük a felfedezett igazságokat; e) legyünk nyitottak arra, hogy korábbi álláspontunkat felülbíráljuk; f) őrizkedjünk a szélsőséges magyarázatoktól; g) kérjük ki tapasztalt emberek véleményét; h) használjuk a józan eszünket!

„Semmi sem sérti úgy Istent, és semmi sem veszélyezteti annyira az ember lelki életét, mint a gőg és az önelégültség. A bűnök között ez a legreménytelenebb és leggyógyíthatatlanabb.

Péter bukása nem egy pillanat alatt, hanem fokozatosan történt. Nagyon magabiztos volt. Azt gondolta, hogy megmentett ember. Lépésről lépésre süllyedt, mígnem képes lett arra, hogy megtagadja Mesterét. Nem bízhatunk önmagunkban veszélytelenül. Amíg itt a földön élünk, nem érezhetjük magunkat biztonságban a kísértésekkel szemben. A Megváltót elfogadó, őszintén megtért hívőkben se keltsük azt az érzést, hogy most már biztosan üdvözülnek. Ez tévútra vezet. Mindenkit bizakodásra és hitre kell biztatnunk. De ha át is adjuk magunkat Krisztusnak, ha tudjuk is, hogy elfogad, akkor sem vagyunk mentesek a kísértésektől" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 102–103. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Figyeljük meg a fenti Ellen White-idézetet teljes összefüggésében! Azután térjünk rá arra a mondatra, hogy ne vegyük biztosra üdvösségünket! Milyen könnyű összefüggéséből kiemelni ezt a kijelentést, és egészen másként értelmezni, mint ami eredetileg a szerző szándéka volt! Miért nem szabad semmit kiragadni a szövegkörnyezetből? Milyen rossz példák jutnak eszünkbe ezzel kapcsolatban? Miért nagy erre a kísértés?

2. Hogyan éltek vissza sokszor Ellen White írásaival? Mit tehetünk, nehogy mások helytelen értelmezése miatt egészen elvessük műveit?

3. Gondoljunk bele, hogy mekkora ajándékot kaptunk az egészségügyi üzenetben, Ellen White művei által! Milyen hihetetlen áldást nyerhetünk, ha helyesen alkalmazzuk elveit? Milyen csapdákat kell elkerülnünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: