SZÉLESEBB ÖSSZEFÜGGÉS

A szélesebb összefüggés arra vonatkozik, mit mondanak egy bizonyos témáról az érintett szakaszon kívül más szövegek. Lehetnek utalások a könyv más fejezeteire, az egész könyvre, esetleg az egész Biblia szövegére.

Vajon kizárólag kegyelem által üdvözülünk, vagy szükség van a cselekedetekre is (Ef 2:8-9; Jak 2:14-26)? Pál és Jakab ellentétes nézetet vallanának az üdvösség témájáról? Mit mondanak erről a következő igék? Róm 3:21-28; 4:3; Gal 3:6-12

A Szentírás tágabb összefüggését nézve e témával kapcsolatban azt találjuk, hogy Jakab nem a jócselekedetekben látja az üdvösség feltételét. Inkább azt hangsúlyozza, hogy kétféle hit van: igaz és nem igaz hit. Pál az igaz hitről mondja, hogy követik a jócselekedetek. Jakab pedig az igaznak nem nevezhető hitet úgy mutatja be, mint ami elméleti szinten megáll, csak gondolat marad.

Pál Ábrahám történetével példázza, hogy az igaz, valóságos hit alapján igazulunk meg. Jakab is kifejti, hogy Ábrahám hite valódi volt, mert jócselekedetekben (engedelmesség) mutatkozott meg. Tehát, az üdvösséghez nincs szükségünk másra, csak hitre – igaz hitre. Azt pedig tetteink mutatják meg, hogy hitünk igaz-e.

Ellen White műveit olvasva is meg kell figyelnünk írásaiban a szélesebb összefüggéseket, mindent, amit egy adott témában írt. Nem ragadhatunk ki egy-két kijelentést, hogy azután csak azokat hangoztassuk. Például a húsfogyasztással kapcsolatban vannak abszolút egyértelmű kijelentései, de van számos módosító megfogalmazása is, amelyeket szintén figyelembe kell venni.

Az Étrendi és táplálkozási tanácsok című könyvben például ezt mondja: „Étrendünk álljon zöldségfélékből, gyümölcsökből és gabonafélékből. Egyetlen deka hús se jusson gyomrunkba. Természetellenes a hús fogyasztása. Vissza kell térnünk Istennek az ember teremtésénél tervbe vett eredeti szándékához" (Budapest, 2001, Advent Kiadó. 294. old.). Bárki, aki ezt a kijelentést olvassa, arra a következtetésre juthat, hogy semmilyen körülmények között nem szabad húst fogyasztanunk. Néhány oldallal odébb azonban ez áll: „A húsos étrend nem a legmegfelelőbb táplálék, ennek ellenére sem helyezkedek arra az álláspontra, hogy mindenkinek el kell vetnie a húst. Akinek gyenge az emésztőszerve, az fogyaszthat húst, ha nem tud zöldséget, gyümölcsöt vagy kását enni" (i. m. 306. old.). Ha minden általa tárgyalt kérdéssel kapcsolatban a teljes anyagot nézzük, azt látjuk, hogy kiegyensúlyozott véleményt képvisel, ami felbecsülhetetlen érték minden keresztény esetében, aki komolyan veszi a hitet.További irányelvek az ihletett írások magyarázatához:


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: