A SZOMBAT

A szombat és a házasság két földi intézménye még a bűneset előtti időből származik, ezért is nevezik ezeket néha „édeni ikreknek". A világban szétnézve egyértelműen látszik, hogy Sátán nagy erővel igyekszik eltorzítani és beszenynyezni e két intézményt.

Mi teszi a szombat parancsolatát a többinél különlegesebbé (2Móz 20:1-17)?

A negyedik parancsolat bizonyos értelemben próba, az ember lelkiségének próbája. Mivel az idővel kapcsolatos, ami láthatatlan, alkalmasabb az ember Istenhez való viszonyulásának mérésére a kézzel fogható dolgoknál. A szombattal kapcsolatos érzésünk az Istenhez való viszonyulásunkat jelzi. Ez az egyetlen parancsolat, amit az ember megtörhet anélkül, hogy egy konzervatív keresztény társadalomban elveszítené „jó hírét".

Bizonyos értelemben a szombat parancsa önkényes rendelkezésnek tűnik. Miért éppen a hetedik nap? Azért, mert Isten így rendelte el. Egyértelmű és szembetűnő logika van abban, hogy nem lopunk, nem ölünk, nem csalunk és így tovább. Kereszténynek sem kell lenni ahhoz, hogy ezeknek az előírásoknak eleget tegyünk; nagyon sokan élnek így, akik nem is keresztények.

Ahhoz azonban, hogy a hetedik napi szombatot megünnepeljük – ami nem gyökerezik semmilyen természetes jelenségben –, vállalnunk kell ezt csak azért, mert Isten kéri. A szombatünneplés hitből fakadó cselekedet: nem azért tartjuk meg a szombatot, mert társadalmilag elfogadott vagy általános szokás volna, és azért sem, mert egy természetes életciklus része lenne. Azért tartjuk meg a hetedik napi szombatot, mert Isten így parancsolja; és mivel újszövetségi keresztényként valljuk, hogy kegyelem által üdvözülünk, hitünket Isten parancsolatainak betartásával bizonyítjuk (Jak 2:10-11; 1Jn 5:2-3; Jel 14:12).

Valójában amikor szombaton megpihenünk, bemutatjuk a világnak, hogy a „Krisztusban megnyugodni" kifejezés nem csak üres szólam. Mint szombatünneplők, hetente egyszer különleges módon is valóban megnyugvást találunk Krisztus értünk végbevitt, üdvözítő munkájában. A szombati pihenéssel azt bizonyítjuk, hogy teljesen megbízunk Krisztusban (lásd Zsid 4:1-11). A szombatünneplés Krisztusban való nyugalmunk külső kifejeződése.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: