TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Ellen White olyan kijelentéseket tett szolgálatára vonatkozóan, amelyek nem engednek teret kompromisszumnak, vagy szavai tetszőleges értelmezésének. Állította, hogy olyan dolgokat látott, amelyek kizárólag természetfeletti ihletésből származhattak. Tehát: vagy igazak az állításai, vagy azt kellene gondolni, hogy háborodott, esetleg szemfényvesztő hazudozó volt, aki a XIX. század közepétől kezdve egészen a XX. század második évtizedéig terjesztette balga beszédeit, ill. meglepő csalásait. Milyen más logikus választási lehetőségünk volna azzal kapcsolatban, aki állítja, hogy olyasmiket látott látomásban, mint ő? Állította: látta, ahogy Jézus bevezeti a megváltottakat a Szent Városba. Állította, hogy látott más bolygókon élő embereket; látta, hogy angyalok védik Isten gyermekeit. Elmondása szerint látomásában megpillantotta Jézust a mennyei szentélyben, és látta, milyen volt Sátán a mennyben, még bűnbeesése előtt. Kijelentette, hogy látta, amint az angyalok felkeresik Ádámot és Évát az Édenben. Elmondta, hogy látta Ádám arckifejezését, amikor Éva bűnéről tudomást szerzett. Állította, hogy látomásban látta Jézust, és azt is, milyen volt az arca a negyvennapi böjt után. Kijelentette: látta, hogyan támadt fel Jézus a sírból, és hogyan szabadította ki a börtönből Pált és Silást egy angyal. Közölte, hogy látta, amint a második feltámadás után Sátán az elveszettek sokaságát utolsó lázadásra vezeti Isten ellen. Arról is beszélt, hogy látta, milyen lesz az élet az újjáteremtett földön, és így tovább.

Hogy fogadjuk az ilyen kijelentéseket? Aki Ellen White szolgálatát mondjuk Luther Mártonéhoz hasonlítja, logikai álomvilágban él. Vagy elfogadjuk, amit Ellen White önmagáról állított (ami persze egy egész sor kérdést hagy nyitva, amelyekre egyházunk nem válaszolt mindig a lehető legnagyobb előrelátással), vagy el kell vetnünk, mint csalót, képzelgőt vagy Sátán befolyása alatt állót. Csak ez a két logikus választás lehetséges" (Clifford Goldstein: Graffiti in the Holy of Holies. Nampa, Idaho, 2003, Pacific Press. 172–173. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A fenti érvelés lényege egyszerű: kijelentéseivel Ellen White nem hagy több logikus választási lehetőséget szolgálatát illetően. Életének, tanításainak és ránk maradt írásainak ismeretében mi a legjobb és leglogikusabb magyarázat életére és szolgálatára vonatkozóan?

2. Ahogy a Bibliával kapcsolatban, úgy Ellen White szolgálatával kapcsolatban is maradnak nyitott kérdések. A lényeg: vajon erre a néhány pontra összpontosítunk, és figyelmen kívül hagyjuk munkájának átfogó képét, vagy a teljes képre figyelünk, számolva azzal, hogy mint minden más téren, itt is maradnak kérdések, amelyekre nem tudjuk a feleletet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: