ISTEN AKARATÁNAK KÖZVETÍTÉSE

Milyen módszerekkel közvetítették a próféták Isten akaratát a népnek? 4Móz 9:1-5; Jer 37:16-17; Ez 4:1-6; Kol 4:16

A prófétákat Isten bízta meg azzal, hogy közvetítsék a népnek a tőle kapott üzeneteket. Időnként nagy beszédet mondva hirdették Isten igéit sok ember előtt. Máskor négyszemközt mondták el bizonyságtételüket. Gyakran pedig arra szólította őket Isten, hogy írják le a kapott üzeneteket, így nemcsak kortársaik, de a későbbi nemzedékek is megtudják, mit mond Isten.

Amikor 1844 decemberében (lánykori nevén) Ellen Harmon megkapta második látomását, Isten arra utasította, hogy mondja el másoknak, amit elé tárt. Ellen több napig imádkozott azért, hogy az Úr vegye le válláról ezt a terhet, de az angyal szavai folyamatosan a fülében csengtek: „Tudasd másokkal, amit feltártam előtted" (Ellen G. White: Life Sketches of Ellen G. White. 69. old.).

1845-ben tehát Ellen Harmon Sarah nővére vagy más barátai társaságában sorra meglátogatta a korábbi milleritákat Maine, New Hampshire és Massachusetts államban, azokat, akik 1844. október 22-én átélték a nagy csalódást, és beszélt nekik első látomásairól. James White, aki korábban a Miller- mozgalom prédikátora volt, meggyőződött arról, hogy Ellen látomásai valódiak, és ő is hozzájuk szegődött utazásaik során. 1846-ban James és Ellen összeházasodtak.

Szolgálatának elején Ellen White arra is utasítást kapott, hogy írja le a neki kijelentett dolgokat. A személyes üzeneteket gyakran levélben kapták meg a címzettek (ezeket az üzeneteket gyakran bizonyságtételnek nevezték). Ellen White így írt erről: „A levelekben, amelyeket írok, és a bizonyságtételekben, amelyeket küldök, azt tudatom veletek, amit az Úr megmutatott nekem" (Testimonies for the Church. 5. köt. 67. old.). Amikor Ellen White meghalt, mintegy százezer oldalnyi kiadott és kiadatlan írott anyagot hagyott hátra.

Mit jelentenek személyesen nekünk Ellen White írásai? Beszélgessünk erről a szombatiskolai csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2009. 1. negyedév

A prófétaság ajándéka – a Szentírásban és az adventtörténelemben

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: