Egyéb áldozatok

Mi volt az égőáldozat szerepe (3Móz 1:3-9; 22:17-22)?

Mózes harmadik könyvében az égőáldozat engesztelő áldozat, mégis más szerepe emelkedik ki. Mivel az áldozat teljesen elégett az oltáron, és Isten elfogadta az ember helyett, az Úrnak való teljes odaszentelődést jelképezte. Szabad akaratból történő vagy fogadalmi áldozat is volt (3Móz 22:17-22). A fogadalmi felajánlást beteljesített eskü után hozták, hogy kifejezzék hálájukat az Úrnak. A szabad akaratból történő felajánlás a személyes odaadás, a köszönetnyilvánítás és az öröm kifejezése volt.

Mi volt a béke- ill. szövetségi áldozat szerepe (3Móz 7:12, 16)?

A békeáldozat lehetett hálaáldozat, fogadalmi vagy szabad akarati felajánlás (3Móz 7:12, 15-16). Ez azt sugallja, hogy az áldozat örömteli alkalom volt (1Sám 11:14-15, 1Kir 8:62-63). Az Úr visszaadta az áldozati állat húsát a hívőnek, hogy az Ő jelenlétében fogyassza el a rokonaival és barátaival (5Móz 12:17-18), tehát az áldozat a lelki közösség által erősítette a szövetséges kapcsolatot Istennel és a többi izraelitával egyaránt (5Móz 27:7; 1Kir 8:63).

Mi volt az ételáldozat szerepe (3Móz 2:1-10)?

Az ételáldozatnál a föld gyümölcseit hozták felajánlásul, elismerve Isten kegyelmes gondoskodását népéről. Minden Istené, Ő pedig arra kérte az embereket, hogy hálájuk kifejezéseként egy kis részt hozzanak el neki belőle (5Móz 26:9-10). Ezt „szövetségének a sója" (3Móz 2:13, új prot. ford.) kísérte. Az ókori Közel-Keleten a sót tartósítószerként használták, ezért jól szimbolizálta a szövetség megtartó jellegét (2Krón 13:5). Ez az áldozat annak kifejezése volt, hogy az ember meg akarja őrizni szövetséges kapcsolatát az Úrral.

Az Ószövetségben az áldozatok számos fajtájáról olvashatunk, amelyeknek kiegészítő szerepük volt; az Újszövetségben csak egyetlen áldozatot találunk. Mit sugall ez Krisztus áldozatának természetéről és hatóerejéről? Milyen bizonyosságot kaphatunk ettől az egy áldozattól?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: