TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Bűn és Istentől való elszakadás: „Krisztus tudta, hogy az Édenben Ádám a hatalmas előnnyel képes lehetett volna ellenállni Sátán kísértéseinek, és legyőzhette volna őt. Tudta azonban azt is, hogy az Édenen kívül, a bűnbeesés óta Isten fényétől és szeretetétől elválasztva, az ember képtelen saját erejéből ellenállni Sátán csábításainak" (Ellen G. White: Maranatha. 224. old.).

Bűn és a harmónia hiánya: „A bűnben Ádám saját maga törvénye lett. Engedetlenségében rabszolgaságba került. Ezért az önzés szülötteként egy disszonáns elem lépett be az ember életébe. Az ember akarata és Isten akarata nem egyezett többé. Ádám átállt a hűtlenné vált erőkhöz, és a terepet az önfejűség foglalta el" (Ellen G. White cikke, Signs of the Times, 1900. június 13.).

Bűn és lázadás a természetben: „Az alacsonyabb rendű teremtmények között Ádám királyként állt…, de amikor bűnbe esett, uralma odalett. Átterjedt az állatokra is a lázadás szelleme, aminek ő maga nyitott kaput. Így nemcsak az ember élete, hanem az állatok természete, az erdő fái, a rét füve, még a levegő is, amit belélegzett – mind a gonosz megismerésének szomorú leckéjét szólták" (Ellen G. White: God's Amazing Grace. 41. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Majdnem mindenki számára nyilvánvaló, hogy a dolgok nincsenek rendben világunkban. Keresztényként hisszük, hogy ez a bűn és a bukás miatt van így. Mégis többen nem fogadják el a bűn és a bukás gondolatát. Ők mivel magyarázzák a világ jelen állapotát? Milyen más magyarázatokat adnak az emberek? Az evolúció hívei pl. hogyan értékelik mai körülményeinket? Még milyen elképzelések vannak, és hogyan válaszolnánk ezekre?

2) Semmi kétség, körülöttünk mindenhol látható a bűn szörnyű hatása. Most ugyan nem tudjuk gyökerestől kiirtani a világból a bűnt, sem a következményeit, de milyen gyakorlati lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy amennyire csak lehet, enyhítsük a károkat? Mit tehetünk úgy egyénileg, mint közösségileg a szenvedés csillapítása érdekében?

ÖSSZEFOGLALÁS: A bűneset az Isten elleni lázadás tette volt, aminek következtében lelki, fizikai és örök halál vár a bűnösökre. A következmény rettenetes volta miatt valami drasztikus lépésre volt szükség; másképp semmi reményünk nem lenne. Ahogyan látni fogjuk, a kereszt volt ez a drasztikus válasz a bűneset okozta problémára.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: