Támadás Isten ellen

Hogyan írja le Ézsaiás a lázadó kerub valós szándékait? Mi volt a szívében, legbelül? Mi volt az igazi indítéka (Ézs 14:13-14)?

Ez 28:15 bemutatja, hogy a Teremtő kezéből tökéletesen kikerült kerub jó teremtmény volt, majd pedig milyenné vált. Eredetileg „feddhetetlen", teljes és tökéletes volt, de valami új formálódott a belsejében: „gonoszság" vagy „álnokság" (új prot. ford.) találtatott benne. Ez a szó az Ószövetségben jelenthet alattomosságot, szentségtelen törekvést, hazugságot és hitehagyást.

Ezékiel azt is mondja: „Szíved felfuvalkodott" (Ez 28:17). Itt a héber gabah szó szerepel, ami azt jelenti: „magas rangú", „előkelő". A felfuvalkodottság magában foglalhatja azt is, hogy valaki többet képzel magáról, mint ami valójában, vagy felsőbbrendűnek tartja magát másoknál. Ez elvezethet akár olyan viselkedéshez is, hogy nem veszi figyelembe Isten akaratát (Zsolt 10:4; Jer 13:15), sőt, szembeszáll magával Istennel (Ez 28:2). Könnyű levonni azt a következtetést, hogy a bukott kerub hűtlen lett Istenhez, sőt meg is támadta, hazugságokat beszélt és félrevezetően viselkedett.

Hogyan tüntette fel a kígyó hamis színben Istent Éva előtt (1Móz 3:4-5)?

Sátán úgy akarta rávenni Évát az Istennel szembeni engedetlenségre, hogy támadni kezdte Isten jellemét. Voltaképpen azt mondta, hogy Isten alapjában véve önző; korlátozza teremtményei fejlődését, és a halálbüntetés terhe mellett, önként nem vállalt engedelmességre kényszeríti őket. Nem a szeretet Istene, aminek mondja magát; szeretettel teljes viselkedése csak álca, hogy elrejtse valódi természetét. Sátán a saját álnok természetét és megromlott szívének igazi szándékait vetítette ki Istenre. A mennyben elindított támadása Isten és szeretettel jellemezhető természete ellen ekkor átterjedt erre a bolygóra.

„Ha Lucifer valóban a Magasságoshoz hasonló akart volna lenni, sohasem hagyta volna el kijelölt mennybeli helyét, mert a Magasságos lelkülete önzetlen szolgálatban nyilvánul meg. Lucifer Isten hatalmát kívánta, de nem jellemét" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 368. old.).

Hogyan kerülhetjük ki ugyanezt a lelki csapdát, amikor ezek az elvek mind árnyaltabban jelentkeznek körülöttünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: