Szerető Isten

Isten titkát nem érthetjük meg maradéktalanul. Ő nem egy tárgy, amit magunktól megtalálhatunk (Jób 11:7). A Biblia nem ad rendszerbe fogott és filozófiai leírást Isten lényéről. Úgy mutatja be Istent, mint aki a tettein és a hozzánk való viszonyulásán keresztül nyilatkoztatja ki önmagát. Abból ismerjük meg, amit elmond magáról; ezenkívül nagyon keveset tudhatunk róla. A Szentírásból megtudhatjuk, hogy Isten természetét a szeretet jellemzi; lényének lényege az önmaga odaadása. Ez abban fejeződik ki, hogy törődik mások jólétével.

Mit árulnak el a következő versek Isten jelleméről és természetéről: Zsolt 118:1-4; Róm 5:8; 8:37-39; 1Jn 4:8-9, 16?

„Az Isten szeretet" – e kijelentés az istenség lényegére utal, és a következőket árulja el: 1) „Az Isten szeretet" – Isten lényegének vizsgálata arra a következtetésre vezet, hogy Ő a természetéből fakadóan szeretet. Az engesztelésről szóló tanításban különlegesen fontos Isten természetének ez a megismerése. 2) „Az Isten szeretet" – jelenti azt is, hogy Isten közösségi lény; természetéből adódóan élvezi teremtményeinek társaságát. Ez pontosan megmutatkozik abban a személyes kapcsolatban, ahogyan kimutatja a szeretetét. Ha tudni akarjuk, szeret-e Isten vagy sem, nem a saját érzéseinket és érzelmeinket vizsgáljuk, hanem arra gondolunk, hogyan bánt velünk bűnösségünk ellenére is. 3) „Az Isten szeretet" – jelenti azt is: nem létezik Istenen kívül semmi, ami arra indítaná, hogy szeressen minket. Mivel Isten lényéből adódóan maga a szeretet, szükségtelen és lehetetlen is próbálkoznunk szeretetre méltóbbnak feltüntetni magunkat azért, hogy emiatt elfogadjon. Természetesen semmi nem mutatja jobban irántunk érzett szeretetét, mint a megváltási terv. Valójában abban a pillanatban, amikor bűnbe estünk, Krisztus a közbenjárónk, megváltónk és üdvözítőnk lett – ez a legteljesebb kifejeződése Isten szeretetének az elbukott faj iránt.

„…ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást" (1Jn 4:11, új prot. ford.). Mivel fejezhetjük ki egymás iránti szeretetünket a gyakorlatban? Az életünkben mi minden hátráltat abban, hogy ilyen szeretetet tanúsíthassunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 4. negyedév

Az engesztelés és Krisztus keresztje

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: