A reménység hírnökei

Ingmar Bergman svéd filmrendező elmondott egy történetet Antonius Block lovagról, aki a gyóntatószékben térdelve meggyónja bűneit, ám csak utólag jön rá, hogy nem egy pappal, hanem a Halállal – homályba burkolózó, palástba öltözött alakkal – beszélt. Block kijelenti, hogy ő nem hitet, nem feltételezéseket, hanem ismeretet keres. „Azt akarom – mondja –, hogy Isten kinyújtsa felém a kezét, kijelentse magát nekem, szóljon hozzám.” A Halál azt feleli, hogy talán nincs is Isten, hanem csak a semmi van. „Akkor viszont az élet az iszonyatok iszonyata – válaszol Block. – Az ember nem nézhet szembe a halállal abban a tudatban, hogy minden semmivé lesz.”

Napjainkban mégis milliók élnek a világban a „nagy semmi” tudatával szembesülve; nem hisznek Istenben, nem reménykednek semmiben az őket körülvevő világon túl. Nem csoda hát, hogy olyan sokan csak az élet külső örömeire figyelnek, és enyhülést csupán a különböző élvezetekben, evilági szórakozásokban találnak. Távol áll tőlük a keresztény hit, amely arra szólít, hogy ne „a láthatókra..., hanem a láthatatlanokra” nézzünk, „mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók” (2Kor 4:18).

Mi, keresztények, Isten eszközei vagyunk arra, hogy ezeknek az embereknek közvetítsük a reménységet, megmutassuk nekik: Isten létezik, szereti őket és gondjukat viseli. Tanúsítsuk azt, hogy noha az élet számtalan iszonyatot hoz felszínre, nincs az a szörnyűséges dolog, amit Isten végül ne fordítana jóra.

A Biblia sok megihlető történettel szolgál a reménység hírnökeiről, akiket Isten küldött. Negyedévi tanulmányunk során e kiváló misszionáriusok némelyikére irányítjuk figyelmünket. Arra, milyenek voltak, és mit cselekedtek annak érdekében, hogy eljuttassák másokhoz az üdvösség Urának megtartó ismeretét.

Ellen G. White említi egy ember történetét, aki a hatalmas hóban csaknem halálra fagyott. Már majdnem feladta az életéért folytatott küzdelmét, amikor meghallotta egyik útitársa nyöszörgését a közelben. Első gondolata a másik ember megmentése volt. Amikor rátalált, dörzsölni kezdte társa fagyott végtagjait. Nagy nehezen lábra állította, és a hóviharban védett helyre vitte. „Otthon azután eszébe villant az igazság, hogy felebarátja megmentésével önmagát is megmentette”; tudniillik azzal, hogy felgyorsította „a már-már dermedt vér keringését az ereiben” (Testimonies for the Church. 4. köt. 319. old.).

Mi a tanulság ebből? Az egészséges gyülekezet olyan közösség, amely a másokért végzett misszióra összpontosít. A gyülekezetbe friss élet és erő áramlik, amint Isten szeretetét adják tovább az embereknek.

Hiba lenne, ha a negyedév során csupán úgy tanulmányoznánk ezeknek a bibliai hírnököknek az életét, mint akik a történelem érdekes alakjai voltak, és nem is jelentenének számunkra többet. Ehelyett inkább ragadjuk meg az életükből áradó ihlető ösztönzéseket, és végezzük küldetésünket e haldokló világban! Semmi nem üdít úgy fel, semmiben nincs annyi élet, mint amikor missziómunkát végzünk.

Az a vágyunk, hogy a reménység bibliai hírnökeiről szóló negyedévi tanulmányunk újítsa meg elkötelezettségünket, és be tudjuk mutatni Isten szeretetét szomszédainknak, barátainknak és mindenkinek mindenütt a munka széles mezején! Ezt gyakorolva csakhamar ráébredünk, hogy keresztény életünk egészen új dimenziójába jutottunk el.

Gary Krause Ausztráliából származik, szülei misszionáriusok voltak a Fidzsi- szigeteken. A Generál Konferencia Adventista Misszió Osztályának igazgatója. Nős, felesége Bettina. Egy kislányuk van, Bethany Grace.

Clifford R. Goldstein szerkesztő

Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: