A szolgálat céljából kapott ajándékok

Krisztus követőiként mindnyájan kapunk lelki ajándékokat, hogy az Isten által számunkra kijelölt küldetést betölthessük. A lelki ajándékok alapvető fontosságúak voltak az ősegyház életében is. Lángra lobbantották az új hívők missziós buzgalmát. Pál apostol a korinthusi gyülekezetnek írt levelében úgy ír, hogy nem szeretné, ha tudatlanságban maradnának a lelki ajándékok mibenlétét illetően (1Kor 12:1). Az „ajándékok" szó az eredeti görögben így hangzik: khariszmata, ami kiemeli az ajándékok kegyelmi jellegét ( kharisz jelentése: „kegyelem") – vagyis azt, hogy semmiképpen sem tőlünk származnak.

Egyházunk ötödik hitelve a Szentlélek munkájáról szólva kimondja: „A Szentlélek ad az egyháznak lelki ajándékokat" ( A hetedik napot ünneplő adventisták hitelvei. Budapest, 1997, Advent Kiadó. 68. old.). Ez fontos gondolat. Jóllehet a hívőkön keresztül nyilvánulnak meg, valójában az egyház számára nyújtott ajándékoknak tekinthetők, és sosem pusztán az egyes hívők javára és épülésére szolgálnak. Mindig a misszióval és a szolgálattal kapcsolatosak. A lelki adományok a tágabb értelemben vett gyülekezeti közösségnek adatnak, így a gyülekezet javát szolgálják a világ felé irányuló misszióban.

A Fülöp samáriai tapasztalatáról szóló leírás (ApCsel 8:4-8) nincs részletezve. Fülöpöt Isten egy adott ponton különleges ajándékokkal ruházta fel, így lett a diakónusból Fülöp evangélista. Számára jelentős ugrást jelentett a jeruzsálemi gyülekezet felől való gondoskodástól eljutni addig, hogy Samáriában démonokat űzött ki és betegeket gyógyított meg.

A lelki ajándékok mibenlétének megértéséhez a két alapvető bibliai forrás Róm 12:6-8, valamint 1Kor 12:1-11, 27-31. Olvassuk el ezeket a részeket, majd vessük össze ApCsel 8:4-8 verseivel! Milyen lelki adományokat mutatott fel Fülöp, és hogyan élt velük?

„A sokaság pedig egy szívvel-lélekkel figyelmeze azokra, amiket Filep mondott, hallván és látván a jeleket, melyeket cselekedék" (ApCsel 8:6). Milyen alapelvet találunk itt, még ha Fülöppel ellentétben mi nem is tudunk csodákat tenni? Mi késztethet bárkit, aki ismer bennünket – életünket és tanításainkat –, hogy jobban figyeljen szavainkra?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: