Szolgálatra hívatott

A jeruzsálemi gyülekezet kiválasztotta Fülöpöt hat másik férfival együtt a diakónusi szolgálatra. A görög diakonosz szót Bibliánk hol „diakónus"-nak, hol pedig „szolgá"-nak fordítva adja vissza. Így találjuk ezt az angol Bibliában és számos, más nyelvű fordításban is. Jézus e szavakkal fordult a sokasághoz és a tanítványokhoz: „Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok" (Mt 23:11). Majd haláláról jövendölve így szólt: „Aki nékem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám [„diakonosz"] is…" (Jn 12:26).

ApCsel 6:3 és 1Tim 3:8-12 alapján milyen elképzelésünk lehet Fülöp jelleméről?

Olvassuk el ApCsel 2:46-47, valamint a 4:32-33 verseit! Milyen képet tárnak elénk ezek az igerészek az akkori egyházról?

Ez a kívánatos állapot a korai egyházban nem tartott sokáig. Komoly válság alakult ki a későbbiekben (lásd ApCsel 6:1). Habár ez idő tájt szinte valamenynyi, újonnan megtért hívő zsidó származású volt, a zsidóknak is két jelentős csoportjával találkozhattunk. Az egyik a görög zsidók csoportja volt, akik nem Izráelben születtek. Görögül beszéltek, és egyfajta görög kulturális szemléletben közelítettek a dolgokhoz. A másik a „zsidó zsidók" csoportja volt, akik arám vagy héber nyelven beszéltek, és akiknek a világlátása szigorúan a zsidó hagyományokban gyökerezett. Az egyház gyorsan növekedett, és a görög zsidók panaszkodtak, hogy az élelmiszer elosztásánál nem úgy veszik figyelembe özvegyeiket, mint a „zsidó zsidók" özvegyeit.

A közösségen belül szembekerülve az első jelentős problémával a tizenkét apostol összeült, és felállította a jó vezetés egyik döntő pillérét: a küldöttek rendszerét. Létrehozták a diakónusok rendjét.

Mennyi időt veszteget gyülekezetünk a civakodó tagok ügyeinek tárgyalásával? Hogyan járulhatunk hozzá egyénileg ahhoz, hogy gyülekezetünk minden erejével az elveszettek megkeresésére összpontosíthasson?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: