Lelki alapok

Bizonyára mindnyájan ismerjük Dániel és barátai történetét, akiket Nebukadneccar, Babilon királya hurcolt fogságba Kr. e. 600 körül. Hűségüknek köszönhetően Isten fel tudta használni ezeket a fiatalokat arra, hogy előmozdítsa terveit és misszióját Babilonban, amely ekkor a föld leghatalmasabb nemzete volt. Dániel, Hananjá, Mísáél és Azarjá története nem kis mértékben tiszteletnyilvánítás is szüleik előtt, akik ilyen hitre nevelték őket.

A zsidó családoknak nem volt szabad könnyedén venniük gyermekeik nevelésének kérdését. Jórészt történetek elmondására hagyatkoztak, ami a családi élet szerves része volt. A szülőknek újra és újra el kellett beszélniük, hogyan vezette nemzetüket Isten a történelem során. A gyermekeknek meg kellett tanulniuk, hogy Isten parancsolatainak követése az életre, a törvények figyelmen kívül hagyása viszont a halálra vezet.

Milyen lelki alapelv ismerhető fel 5Móz 6:6-7 szakaszában (lásd még 5Móz 4:9), ami nemcsak a gyermekek, hanem mindnyájunk számára fontos? Hogyan gyakorolhatjuk saját életünkben ezt az elvet a naponkénti személyes áhítattal?

Dániel, Hananjá, Mísáél és Azarjá szülei nem jósolhatták volna meg előre, milyen sors vár gyermekeikre. Ám a hűséges, naponkénti vallásos nevelés által erős lelki alapot vetettek számukra, ami életük további részére is kihatott. Mennyire fontos, hogy a szülők ma is hasonlóképpen tegyenek gyermekeikkel! Az Istennel fenntartott szüntelen, folyamatos kapcsolat, Isten jóságának, szeretetének és csodáinak előszámlálása ugyanakkor legalább annyira jótékony hatású lehet a szülők, mint a gyermekek életére, hitére. De azoknak is, akiknek nincs gyermekük – vagy ha volt is, netán meghalt –, mennyire fontos minden időben szem előtt tartani Isten valóságát, jóságát és hatalmát! Hiszen hogyan is adhatnánk át másoknak azt, amit mi magunk sem tapasztaltunk meg?

Mennyire vagyunk kitartóak a személyes áhítatok terén? Áhítataink hogyan járulhatnak hozzá hitünk erősödéséhez, bizonyságtételünk fejlődéséhez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: