TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Jákób kútjánál a samáriai asszony Jézussal beszélgetett, és mihelyt megtalálta Jézust, azonnal másokat is hozzá vezetett. Sokkal eredményesebb misszionáriusnak bizonyult, mint Jézus tanítványai, akik semmi biztatót nem láttak Samáriában. Ők valami nagy feladatról álmodoztak, ami majd később fog kínálkozni, és nem vették észre, hogy a termés körülöttük betakarításra vár. Az általuk megvetett asszony hívására pedig – aki azonnal továbbadta a világosságot honfitársainak – egy egész város kijött Jézushoz, hogy meghallgassa Őt" (Ellen G. White: A nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 61. old.).

„Az Úr munkát bízott mind a nőkre, mind a férfiakra. Nagyszerű munkát végezhetnek el Istenért, ha készek előbb Krisztus iskolájában elsajátítani a szelídség becses, mindenek felett fontos leckéjét. Nem egyszerűen a nevét kell viselniük Krisztusnak, hanem a lelkületével is bírniuk kell" (Ellen G. White cikke, North Pacific Union Gleaner, 1907. december 4.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A világ bizonyos részein nők ritkán töltenek be vezetői tisztet az egyházban. Ezt sokan azzal intézik el, hogy ez csak kultúrával járó probléma; mások erkölcsi kérdésnek tekintik. Mikor válnak erkölcsi kérdések a szokásokból és a kultúrából fakadó problémákból?

2. Ellen G. White azt fejtegeti, hogy az asszony a kútnál hatékonyabb misszionáriusnak bizonyult, mint Jézus tanítványai. Milyen különleges erőforrással tudnak a nők hozzájárulni az egyház missziójához? Anélkül, hogy túlságosan is belemennénk a nők felszentelésének vitatott tárgykörébe, hogyan bízhatnánk meg feladatokkal, és hogyan erősíthetnénk azokat a nőket, akik mozgalmunk és üzenetünk terjesztéséből alaposan kiveszik részüket?

3. Beszélgessünk a csoportban Jézusról és a samaritánus asszonyról! Helyezzük át ezt a történetet saját kultúránk keretei közé! Képzeljük el, hogy Jézus készségesen szolgál valakinek, akit a kultúránkban lenéznek és gyűlölnek; valakinek, akivel sokan még szóba sem állnának! Mit tanulhatunk ebből a példából arra nézve, miben is áll valójában az evangélium hirdetésére szóló megbízatás?

ÖSSZEFOGLALÁS: A nők az Újszövetségben többnyire amolyan háttérszerepben tűnnek fel. Mindazonáltal Jézus és Pál apostol gyakran szólt elismerőleg a nőkről, éspedig szeretetből és irgalmasságból fakadó tetteik miatt, azért, mert előre vitték az egyház misszióját.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: