Nők az őskeresztény egyházban

Az Apostolok cselekedeteiben és Pál leveleiben keresztül-kasul találkozhatunk olyan részekkel, amelyekben a nőkről úgy történik említés, mint akik jelentős szerepet töltöttek be az őskeresztény egyházban. A korai keresztények nem templomokban tartottak istentiszteletet, hanem a hívők otthonaiban gyűltek össze, gyakran épp egy étkezőasztal körül. Ezen otthonok némelyike nőké volt. Említhetnénk közülük Lídiát, az üzletasszonyt, aki bíborkereskedelemmel foglalkozott. Pál, Silás, Timóteus és Lukács a macedóniai Filippiben találkozott vele, amikor az egybegyűlt asszonyok csoportjával egy folyó mellett tartották szombati istentiszteletüket.

Olvassuk el ApCsel 16:14-16 verseit! Milyen szerepben láthatjuk itt Lídiát?

Milyen gazdag történet húzódhat meg e néhány szó mögött! Két mondatból tudjuk meg, hogy Lídia elfogadta Jézust, egész háznépének bizonyságot tett új hitéről, velük együtt megkeresztelkedett, majd kitárta otthona ajtaját az apostolok előtt. Lídia az első európai hívő, akiről a Biblia említést tesz, háza pedig bázisként szolgált, ahonnan az apostolok elindultak prédikálni a környező vidékre.

Olvassuk el ApCsel 18:1-3 és 24-28 szakaszát, továbbá Róm 16:3-5 és 1Kor 16:19 igéit! Mit tárnak fel arról, hogyan tudta az Úr felhasználni a szolgálatban Prisczillát?

Miután egy kevés időt Korinthusban töltöttek, Pál elhajózott Szíriába, ahová elkísérte őt Prisczilla és Akvila. Ez a házaspár itt befogadott a házába egy Apollós nevű zsidó férfit, aki „már tanítást kapott az Úr útjáról", és ők „még alaposabban megmagyarázták neki az Isten útját" (ApCsel 18:24-26, új prot. ford.). Apollós később nagy segítségére volt az akhájai gyülekezetnek (27-28. vers).

Figyeljük meg még egyszer Róm 16:3-5 igéit! Pál köszönetet mond Prisczillának és férjének. Nyilvánvaló, hogy kiemelkedő szerep hárult rá, amit Pál szeretett volna elismerni. Lehet, hogy nagyobb lelki érzékenységre van szükségünk, és jobban ki kellene fejeznünk megbecsülésünket a nők iránt, akármi is legyen munkájuk a műben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: