TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. „Egy éj a tavon" c. fejezet, 313–318. old.

„Péter tanítványsága elején erősnek képzelte magát. A farizeushoz hasonlóan saját értékelése szerint nem volt 'olyan, mint egyéb emberek'. Krisztus figyelmeztette tanítványait elárulása estéjén: 'Ezen az éjszakán mindnyájan megbotránkoztok bennem.' Péter magabiztosan mondta: 'Ha mindnyájan megbotránkoznak is, de én nem' (Mk 14:27, 29). Péter nem tudott a maga nyomorúságáról. Magabízása rossz útra vitte. Azt hitte, hogy le tudja győzni a kísértést. Néhány rövid óra múlva jött a próba, és ő átkozódva, szitkozódva megtagadta Urát. Amikor a kakas kukorékolása Krisztus szavaira emlékeztette, saját tettén meglepődve és megrémülve megfordult, és Mesterére nézett. Ebben a pillanatban Krisztus is Péterre tekintett. E fájdalmas pillantásra, amelybe szánalom és szeretet vegyült, Péter önmagára eszmélt. Kiment, és keservesen sírt. Krisztus tekintete szívébe hasított. Péter fordulóponthoz érkezett. Könnyek között bánta meg bűnét. A töredelmes és bűnbánó Péter olyan volt, mint a vámszedő; és a vámszedőhöz hasonlóan ő is kegyelmet talált. Krisztus tekintete arról biztosította, hogy megbocsátott neki" (Ellen G. White: Krisztus példázatai. 1983, H. N. Adventista Egyház. 101–102. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Könnyű bírálni Pétert a hit hiánya miatt, mondván, hogy elsüllyedt a vízben. Viszont ő volt az egyetlen tanítvány, akinek volt bátorsága kiszállni a csónakból! Milyen dolgokban kell nekünk is „kiszállni a csónakból" keresztény életünkben? Netán gyülekezetünknek is szüksége lehet hasonló élményre?

2. Ellen G. White ezt írja: „Minden igaz tanítvány misszionáriusként születik Isten országába" (Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 154. old.). Krisztus sok követőjének elvész korábbi lelkesedése az iránt, hogy másoknak is beszéljen arról, amit megismert. Hogyan térhet vissza a gyülekezeti tagok lelkesedése, hogy továbbadják a jó hírt? Mivel segíthetjük egymást is abban, hogy visszanyerjük a bizonyságtevés vágyát?

ÖSSZEFOGLALÁS: Péter története annak elismerése, hogy mit végezhet el Isten még a leggyengébb tanítvánnyal is. Jézus helyes irányba terelte a szenvedélyes, jó szándékú Pétert, és megerősítette a hitben, hogy a korai keresztény egyház tekintélyes oszlopa váljék belőle.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: