Különleges elhívatás

Amikor Jézus elhívta Jánost és fivérét, Jakabot, hogy kövessék Őt, épp halásztak egy hajóban. „És azonnal hívá őket. És ők atyjukat, Zebedeust a napszámosokkal a hajóban hagyva, utána menének" (Mk 1:20).

Olvassuk el ismét figyelmesen Márk 1:20 versét! Milyen fontos alapelvet érthetünk meg ebből az igéből azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent Jézus követése (lásd még Mt 8:21-22; Lk 14:26; Fil 3:8)?

Örökre megváltoztatta János életét az a döntése, hogy kilép atyja vállalkozásából, és követi Jézust. Lukács leírása alapján ismerjük a legrészletesebb beszámolót a Jézustól jövő elhívásról (lásd Lk 5:1-11).

Lk 5:1-11 szakaszában melyik vers fejezi ki, mit jelent Jézus követőjének lenni? Milyen gondolat kerül itt előtérbe?

Nem vitatható: azoknak, akik Jézust követik, teljes és tökéletes elkötelezettséget kell vállalniuk. Jézus mindnyájunk Ura, mindent neki köszönhetünk. Mégsem önzésből kéri, hogy adjuk neki a szívünket! Nem, egyáltalán nem! Nagyon is jól ismeri annak a harcnak a valóságát, amelyben benne vagyunk. Tudja, ha van akár csak egy kis rés is, az énnek bármely területe, ami nincs az Ő ellenőrzése alatt, a gonosz arra akarja kihasználni azt, hogy megpróbáljon tönkretenni bennünket. Ezért kell életünket teljesen átadni az Úrnak.

János így tett. Felhagyott a halfogás mesterségével, és azzal töltötte élete hátralevő részét, hogy embereket halászott a mennyek országa számára. János misszióterülete e pillanattól fogva a világ volt; reménységet, gyógyulást és jó hírt hordozott azok számára, akik mérhetetlen ínségben éltek. Meg kellett tanulnia néhány nehéz leckét, de minthogy életét átadta Jézusnak, a legjobb iskolapadba került, és mit sem számított a mindezzel járó esetleges fájdalom.

Mennyire adtuk át életünket Jézusnak? Elhagytunk-e mindent érte? Honnan tudhatjuk meg, igazából kié a szívünk? Milyen változásokra van szükségünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: