Velünk az Isten

Milyen csodálatos gondolatot fedezhetünk fel Jn 1:14 versében? Miről vall ez Isten jellemével kapcsolatban? Válaszunk megfogalmazásakor gondoljunk a világegyetem méreteire és bonyolultságára!

A XVIII-XIX. században terjedt el egy eszme, a tudományos forradalom egy kinövése, amit deizmusnak nevezünk. Képviselői azt tanították: bár Isten teremtette az embert, mégsem akart foglalkozni mindennapi életünkkel, így magunkra hagyott, hogy alapvetően mi gondoskodjunk saját magunkról. E nézet szerint a világ egy órához hasonló, amit Isten felhúzott, majd sorsára hagyott. Ő alkotta a természet törvényeit, nekünk pedig e törvények keretei között kell élnünk, ahogy tudunk. Isten tehát olyan, mint a szülő, aki addig neveli gyermekét, míg az be nem tölti a tizennyolcadik életévét, majd így szól hozzá: „Jól van, fiam, mostantól a magad ura vagy. Engem többé nem látsz. Sok szerencsét!"

A Biblia Istene azonban nem ilyen; nem ilyen Jézus Krisztus, akit Jn 1:14 verse mutat be, aki eggyé lett velünk, közöttünk élt, aki magára öltötte emberi mivoltunkat, majd emberi természetében meghalt a bűneinkért!

A szkénoó görög szó, amit Jn 1:14 így fordít: „lakozék", azt jelenti „sátrat állít" vagy „sátorban él". Amikor Jézus eljött e világra, nem egy bizonyos távolságra élt azoktól az emberektől, akiknek szolgált. Közöttük „állította fel sátorát", közöttük élt, közöttük munkálkodott – a saját szintjükön kereste meg őket.

Máté idézi Ézsaiás jövendölését a szűzről, aki szül egy Immánuel nevű fiút, és legott Jézusra vonatkoztatja azt. Le is fordítja az Immánuel név jelentését – „Velünk az Isten" (Mt 1:23).

Amellett, hogy helyettesként meg kellett halnia értünk, Jézus földre jövetelének az is célja volt, hogy bemutassa, milyen az Isten. Fülöp egy ízben így kérlelte Jézust: „Mutasd meg nékünk az Atyát!"

Hogyan válaszolt Jézus Fülöp kérésére (Jn 14:8-11)? Mit mond el Jézus felelete Istenről? E jellem mely vonásai egyértelműek? Van, amit nehezebb megérteni? Ha igen, miért? Beszélgessünk ezzel kapcsolatban a leginkább elgondolkodtató kérdésekről!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: