Teljes körű szolgálat

A tanítványok küldetésében még mi foglaltatott benne az evangélium hirdetésén kívül Mt 10:7-8 értelmében?

A Jézus tanítványainak szóló megbízatás nem csupán az élet lelki oldalát érinti. A tanítás és a prédikálás mellett törődniük kellett az emberek testi szükségleteivel is. A legvégső cél természetesen mindenki esetében az üdvösség, az örök élet, de ez nem jelenti azt, hogy ügyet sem kell vetnünk a bennünket körülvevő fájdalomra és szenvedésre.

Amikor Jézus a názáreti zsinagógában szót kapott, Ézsaiás könyvéből olvasott fel, és az Ige szavait önmagára vonatkoztatta (lásd Lk 4:18-19). Nem arról szólt csupán, hogy segíti a szegényeket, a vakokat, az elnyomottakat és a börtönben sínylődőket, hanem hirdeti „az Úrnak kedves esztendejét" (19. vers) is. Jézus itt a jubileumi évre utalt (3Móz 25:8-54), amikor – ötvenesztendőnként – a földek tulajdonjoga visszaszállt az eredeti tulajdonosokra.

Fussuk át 3Móz 25:8-54 verseit! Mi tűnt itt a fő erkölcsi kérdésnek? Milyen alapelvet közölt népével az Úr?

Amint azt Ellen G. White kifejti, az Izráelnek adott rendelkezések „biztosították minden család tulajdonát, és így védekeztek a gazdagság vagy szegénység szélsőségei ellen" (Ellen G. White: Előtted az élet. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 41. old.). A jubileumi esztendőben minden rabszolgát fel kellett szabadítani, és minden adósságot el kellett engedni.

A tanítványok feladata az volt, hogy a mennyek országára készítsék fel az embereket. Arra is emlékezniük kellett azonban, hogy Jézus országa bizonyos értelemben már elérkezett. Ez pedig annyit jelentett, hogy törődniük kellett az emberek mindennemű szükségleteivel – úgy a fizikai, mint a társadalmi jellegűekkel. Ha igyekszünk hozzásegíteni az embereket ahhoz, amire most szükségük van, felkelthetjük érdeklődésüket az örök élet ígérete és valósága iránt.

Hogyan bánunk a nehezebb sorsú emberekkel? Mikor tettünk értük utoljára valamit tisztán önzetlen együttérzésből?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: