Gyülekezetalapítás Pál módszerével

Olvassuk el Róm 15:18-23 szakaszát! Hogyan állíthatta Pál, hogy „én teljességgel hirdettem a Krisztus evangéliumát" (19. vers, az angol bibliafordítás alapján), holott a lakosság nagy része nyilván nem volt keresztény? E kérdésre adott válasz alapján hogyan határozzuk meg, mi is tekinthető eredménynek?

Pál úgy döntött, hogy a birodalom stratégiailag fontos városaiban új gyülekezeti közösségeket hoz létre. Azokat a helységeket választotta ki, amelyek forgalmas közlekedési útvonalak kereszteződésében helyezkedtek el: jelentős római utak mentén, kikötőkben, illetve a fontosabb kereskedelmi, ipari és közigazgatási központokban. Ily módon területenként stratégiai „világítótornyokat" létesített: hívők új csoportjait szervezte meg, amelyek tagjai e központok környékén továbbvihették a jó hírt. Így amikor Pál egy adott körzetben befejezte a munkáját, pont ekkor kezdődött el az evangelizáció ideje az új hívők számára.

Pál a második missziós útja során Timóteus és Silás segítségével keresztény gyülekezetet alapított Thesszalonikában, Macedónia legnagyobb városában. Ez a város két forgalmas római országút találkozásánál terült el, és az egész tartomány legjelentősebb tengeri kikötője is itt volt. Egy szilárdan megalapozott hívői csoport ebben a városban olyan központ létrejöttét jelentette, amelyből kiindulva tartományszerte újabb gyülekezetek indulhattak növekedésnek.

Pontosan ez történt. Pál így ír: „Úgy hogy példaképekké lettetek Macedóniában és Akhájában minden hívőre nézve. Mert nemcsak Macedóniában és Akhájában zendült ki tőletek az Úr beszéde, hanem minden helyen is híre terjedt a ti Istenben vetett hiteteknek" (1Thessz 1:7-8). Ez a gyülekezet példakép lett a többi gyülekezet előtt.

A gyülekezet nem pusztán azért létezik, hogy saját tagjait táplálja. Mi hogy állunk ehhez a kérdéshez? Csak azért járunk gyülekezetbe, hogy megkapjuk azt, amire nekünk szükségünk van? Vagy azért is, mert abban reménykedünk, hogy többet adhatunk, mint amennyit kapunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: