Pál – hozzánk hasonló ember

Könnyű Pált, a pogányok nagy apostolát, aki Jézus után a kereszténység körében a legnagyobb tekintélynek számít, szinte emberfeletti lénynek képzelni; olyan szentnek, aki a hit hírnökeként minden hibától mentes. Az Újszövetség alapján azonban nem ez a kép tárul elénk. A Szentírás minden embert bűnösnek mond, olyannak, aki rászorul Isten kegyelmére. Ez alól Pál apostol sem kivétel.

Pál időnként hevesnek, már-már erőszakosnak tűnik. Gyakran állt ki a jogaiért. Amikor Silással együtt börtönbe került, római polgárt megillető jogaira hivatkozott (ApCsel 16:35-40). Később, Agrippa udvarában a császárra apellált, amihez szintúgy csak római polgárként volt joga (ApCsel 25:11-12). Ki tudja, ha türelemmel vár, és nem hangoztatja a jogait, később talán szabadon engedik (ApCsel 26:32).

Mit tudhatunk meg Pálról a következő részek alapján: ApCsel 15:37-39; Róm 7:19-25; 1Kor 9:27; 2Kor 12:7?

Vigasztaló a felismerés, hogy nem volt tökéletes a hitnek egy olyan óriása, mint Pál apostol. Időnként követett el hibákat. Neki is szüksége volt a naponkénti kegyelemre és a Jézustól kapott bocsánatra – csakúgy mint nekünk. Sőt, az írásai alapján az derül ki, hogy Pál nagyon is tudatában volt bűnös voltának. Nem kétséges, hogy – legalábbis részben – éppen tulajdon gyengeségének és bűneinek tudata tette őt az Isten üdvözítő kegyelmét oly nagy erővel bemutató tanítóvá.

Hogyan árulkodik Róm 7:24 Pál önismeretéről? Milyen reményt és vigasztalást merítünk ebből a versből?

Jóllehet Pál nem volt tökéletes, Isten fel tudta használni. Ebből láthatjuk, menynyire fontos, hogy miközben tisztában vagyunk bűneinkkel, és Isten ígéreteire hivatkozva kérjük tőle a győzelmet, ne csüggedjünk el a bűneink láttán, ne tántorítson el semmi az Úrért végzett munkától!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 3. negyedév

A reménység hírnökei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: