A földi szent sátor előképei (2Mózes 25:9, 40)

Mózesnek azt mondta Isten, hogy építsen egy szent sátrat a minta szerint, amit a Sínai-hegyen mutatott neki (2Móz 25:9, 40). A józan ész ugyan nem enged arra a következtetésre jutni, hogy a szentélynek (majd később a templomnak) minden egyes darabja és szöge teológiai jelentéssel bírt volna, mégis nagyon komolyan kell vennünk az ószövetségi szentélyszolgálat tanító jellegét. Ám a jelképek jelentésére nem kapunk részletes magyarázatot, többnyire semmit. Ha viszont összevetjük az Ószövetségben található kevés adatot azzal, amit az Újszövetségben találunk, elég jól megérthetjük a régi áldozati rendszer és szentélyszolgálat bizonyos alapvető elemeinek átfogó jelentését, amelyek önmagukon túl, egy tágabb valóság felé mutatnak.

1. A reggeli és esti áldozat (2Móz 29:38-42; 4Móz 28:1-6)

2. A szent kenyerek asztala és a gyertyatartók (2Móz 25:23, 30-31, 37)

3. Az engesztelés napján végzett szertartások (3Mózes 16; Zsid 9:1-12)

4. A főpap öltözete (2Móz 28:6-21)

A reggeli és esti áldozat „jelképezte a nemzet naponkénti odaszentelődését Jahvénak, és jelképezte Krisztus engesztelő vérétől való állandó függőségüket" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 310. old.). A kenyérrel kapcsolatos sok újszövetségi utalás azt sugallja, hogy a szent sátorban/szentélyben elhelyezett kenyér Krisztusra mutatott előre (lásd pl. Mt 26:26; Jn 6:48-51). „A manna is és a szent kenyér is Krisztusra mutatott, az 'élő kenyérre', aki mindig Isten jelenlétében van érettünk" (i.m. 312. old.). Hasonlóképpen a gyertyatartók is arra mutatnak, aki azt mondta: „Én vagyok a világ világossága" (Jn 8:12). „A főpap mellvértjébe foglalt féldrágaköveken… Izráel 12 törzsének neve állt, ami Ellen G. White szavai szerint arra utalt…, hogy miközben nagy Főpapunk, Krisztus, a vére érdemére hivatkozva könyörög az Atya előtt, a szívén viseli minden hívő, bűneit bánó ember nevét" (Roy Adams: The Sanctuary. Hagerstown, Md., 1993, Review and Herald. 38. old. vö. i. m. 308. old.).

Tekintsük át legjobb tudásunk szerint a földi szentélyszolgálatot! Mennyiben segít megértenünk a megváltási tervet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: