TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. 8. kiad. Budapest, 2002, Advent Kiadó. A „Golgota" (649–665. old.) és az „Elvégeztetett" (666–673. old.) c. fejezetek.

„Így azután az angyalok ujjonghattak, mikor az Üdvözítő keresztjére tekintettek, mert ámbár akkor még nem értettek meg mindent, most azonban megtudták, hogy a bűn és Sátán megsemmisítése biztosan örökre megtörtént. Ez a világmindenséget is örökké tartóan biztonságossá és félelemtől mentessé tette. Maga Krisztus egészében ismerte a Golgotán elvégzett áldozat eredményeit. Mindezekre előre tekintett, mikor a kereszten így kiáltott fel: 'Elvégeztetett!'" (i. m. 673. old.). „Krisztus kereszthalála tette biztossá, hogy megsemmisül az, akinél a halál hatalma van, akitől a bűn eredt. Sátán pusztulása után már senki nem fog bűnre csábítani; az engesztelést soha többé nem kell megismételni, Isten világegyetemében nem áll fenn újabb lázadás veszélye" (Ellen G. White magyarázatai, SDA Bible Commentary. 5. köt. 1132. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A kereszt jelentőségét némelyek csupán Isten szeretete megnyilvánulásának tekintik, és nem látnak benne jogi vagy engesztelő szerepet. Véleményük szerint Krisztus csak azért halt meg, hogy bemutassa az Atya szeretetét, ám ez az esemény jogilag nézve nem változtatott helyzetünkön az Atya előtt. Ennélfogva az volt a kereszt egyetlen célja, hogy megváltoztasson bennünket és Istenhez való viszonyulásunkat is. Jézus halálát illetően miért kifejezetten gyenge lábakon álló és egyáltalán nem kielégítő felfogás ez? Miért vezet szükségszerűen a cselekedetek általi üdvösség teológiájához az ilyen érvelés?

2. Időzzünk el annál a gondolatnál, hogy a kereszt biztosítja a világegyetem biztonságát! Mire következtethetünk ebből a keresztre és az ezzel kapcsolatos hatalmas horderejű kérdésekre vonatkozóan? A nagy küzdelem fogalmának ismerete mennyiben segít jobban értékelni azt, ami a kereszten történt?

3. Jézus élete és halála titokzatos elejétől a végéig. Vannak ugyan könynyebben érthető szempontok, más részek azonban továbbra is rejtve maradnak. Hogyan tanulhatunk meg bízni az Úrban a számunkra nem egészen érthető dolgokkal kapcsolatban is? Hogyan maradhat erős a hitünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: