Halálra született

Mit jelent Lk 2:25-35 szakasza? Milyen üzenetet kapott Mária? Mi hangzott el Jézusra vonatkozóan?

Ez a történet, amiről csak Lukács számol be, igen erőteljes a maga egyszerűségében, és komoly következtetésekre ad alapot. Isten hű szolgája, Simeon végre meglátja a Messiást, akire oly régen várt. Titokzatos, tömör üzenetben beszélt a szülőknek a csecsemő jövőjéről: „ő sokak elesésére és felemelésére rendeltetett Izráelben… a te lelkedet is éles kard járja majd át" (Lk 2:34-35, új prot. ford.). A görögben itt szereplő „kard" szó óriási, Góliáthoz illő fegyvert jelent. A próféta szavai szerint az hatol Mária szívébe. Simeon így jövendölte meg Mária gyötrelmét a keresztnél. „Simeon e rejtélyes szavai a bekövetkezendő események rémítő, vészjósló előjeleiként hasítottak Mária szívébe" (SDA Bible Commentary. 5. köt. 704. old.).

Mit tudunk meg Jézus haláláról a következő szövegeket olvasva? Mindenképpen be kellett következnie? Mt 16:21; 26:52-54; Mk 10:45; Lk 18:31-33; Jn 3:14; Zsid 9:25-28

Az a gondolat bukkan fel itt újra és újra, hogy Jézus meghalni született; halála nem véletlen volt. Meg kellett történnie. De miért? Nos, ez nem olyan kérdés, amit kizárólag észérvekkel teljesen meg lehetne magyarázni; nem mintha értelmetlen lenne, hanem azért, mert meghaladja az értelmünket, az emberi felfogóképességet. Az isteni kinyilatkoztatás körébe tartozik, annak a titoknak a része, „mely el vala rejtve ősidők óta és nemzetségek óta, most pedig megjelentetett az Ő szentjeinek" (Kol 1:26). A Biblia nem kezd hosszú érvelésbe, hogy igazolja vagy magyarázza a tényt, talán azért, mert nem emberi okoskodás tárgya. Nem áll rendelkezésünkre egyéb példa, ami alapján meg tudnánk ítélni, vagy amihez hasonlítani tudnánk. A bibliai engesztelő áldozat egyedülálló esemény a világtörténelemben. A mi feladatunk, hogy igyekezzünk megérteni, mit mond róla a Szentírás, és jelentőségét az életünkben alkalmazni.

Az is a bűn súlyos voltáról árulkodik, hogy Jézus csak a halálával tudott engesztelést szerezni érte! Mennyire vesszük komolyan az életünkben a bűnt? Milyen erőfeszítéseket teszünk legyőzéséért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: