A tökéletességről (Máté 5:48)

Sokak szemében Jézus egyik legnehezebben érthető kijelentése az, amit a Hegyi beszéd közepén találunk: „Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes" (Mt 5:48). Az évszázadok során lelkiismeretes keresztények küzdöttek, hogy elérjék azt a szintet, amire hitük szerint Jézus mutatott: a világ, a test és az ördög felett aratott teljes győzelem állapotát. Voltak, akik ostorozták és verték magukat; mások zarándokutakra mentek; megint mások a törvény szigorú betartásával akartak tökéletessé válni. Végtére is igen komoly dologról van szó. De pontosan mire szólít fel Jézus Máté evangéliuma 5. fejezetében?

Mt 10:34-39 és Lk 14:26-27 Mt 7:7-11 és Lk 11:9-13 Mt 5:48 és Lk 6:32-36

Vessük össze az alábbi verspárokat! Figyeljük meg, hogyan egészítik ki és ellensúlyozzák egymást!

Jézus látszólag kemény szavait Lukács evangéliuma 14. fejezetében némileg lágyítja a Máté 10. fejezetében található párhuzamos rész, ami talán jobban fejezi ki Jézus gondolatát. Máté 7. fejezetében az imáról szólva Jézus megígérte, hogy ha kérjük, „jó ajándékokat" ad (11. vers). Ez óhatatlanul is anyagi természetű dolgokra tereli a figyelmet, ugyanakkor Lukács evangéliumában Jézus a „Szentlelket" ígéri meg (Lk 11:13), ezzel egészen más oldalról közelítve a témához.

Ugyanilyen különös összegzés figyelhető meg az utolsó verspárban is. Máté szerint Jézus ezt mondta: „Legyetek azért ti tökéletesek", Lukács viszont így közvetíti Jézus szavait: „Legyetek azért irgalmasok" (Lk 6:36), ami mindkét szöveg összefüggése szerint közelebb áll ahhoz, amire Jézus utalt. Lukács evangéliumában az ellenség szeretetéről van szó, és arról, hogy ha kölcsönadunk, ne várjuk a viszonzást. Jézus szerint így „ama magasságos Istennek fiai" leszünk, aki „jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal" (35. vers). Közvetlenül ezután mondta: „Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas" (36. vers). Máténál is éppen ez a helyzet: a tökéletességről szóló verset megelőzik Jézusnak az ellenség szeretetére buzdító szavai, az, hogy imádkozzunk azokért, akik bántanak, hiszen Isten is egyformán küld esőt az igazakra és a gonoszokra. Ezt jelenti a tökéletesség ebben az összefüggésben.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: