A házasságról és az önmegtartóztatásról

Mt 19:3-12

Jézus legkeményebb mondásai a házassággal és a válással kapcsolatosak. Olvassuk el a következő igeszakaszt! Mi tűnik ki belőle egészen világosan? Mit nem könnyű megérteni? A nehezebben érthető részekkel együtt is mi volt Jézus alapvető üzenete?

A farizeusok kérdésében több elemet találunk, amin elgondolkodhatunk. Vegyük például a férfi-központú megfogalmazást: „Szabad-e az embernek bármilyen okból elbocsátania a feleségét?" Természetesen a válasz: nem, és Jézus ezt világossá is teszi (4–6. versek). A 7. vershez érkezve azonban feltárul a kérdezők valódi szándéka: „Akkor miért rendelte el Mózes, hogy aki elbocsátja a feleségét, adjon válólevelet neki?" (új prot. ford.). Mózes szavain túlmutatva Jézus még szigorúbban fogalmazott a válás fogalma kérdésében, keményen megfeddve a férfiakat, akik el akarják zavarni feleségüket. Csak egyetlen ok hozható fel: a hűtlenség. Minden más alapon történő válás házasságtörésnek minősül (8–9. versek). Erre a megdöbbent tanítványok is bekapcsolódtak a beszélgetésbe: „akkor nem jó megházasodni" (10. vers, új prot. ford.) – jegyezték meg. Következtetésükre válaszul mondta Jézus az egyik legnehezebben érthető kijelentését.

Lehetőség szerint olvassuk el Mt 19:11-12 verseit más fordításokban is! Kik nem tudják elfogadni Jézus kemény szavait?

Vajon Jézus felmenti őket? Kikről mondta, hogy „akinek adatott" (11. vers)? Erkölcsileg (nemi értelemben) egy különleges adottságokkal rendelkező csoportra gondolt volna? Mit értett az eunuch-hasonlaton? Hogyan magyarázhatjuk az itt említett három csoportot, és hogyan alkalmazható mindez ránk? Jézus mondásai közül a legnagyobb fejtörést okozó mondat a szakasz végén következik: „Aki el tudja fogadni, fogadja el!" (12. vers, új prot. ford.). Istentől jövő engedmény lenne ez azoknak, akik nem tudnak megfelelni az általa felvázolt magas kívánalmaknak? Ha pedig engedménynek tekinthető, vonatkozik-e a válással kapcsolatos egész vitára?

A Bibliában vannak nehezen érthető gondolatok (lásd 2Pt 3:16). Miért fontos, hogy ne az ilyen részeken akadjunk fel, inkább arra összpontosítsunk, és aszerint próbáljunk élni, amit értünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: