Ki ez az ember? (Máté 8:25-27)

Milyen fontos magyarázatot találunk a Mt 8:1-4-ig terjedő versekben arra a kérdésre, hogy miért is jött Jézus e világra?

Máté leírása szerint a leprás meggyógyítására közvetlenül azután került sor, hogy Jézus lejött a hegyről. Épphogy befejezte a Hegyi beszédet, a völgybe érve máris az emberi bajok sűrűjében találta magát. Elsőként a bűnös ember nyomorúságos állapotának jelképével, a leprával vette fel a harcot. Megérintette a leprást (ezt hogy kell érteni?), és a betegség elmúlt! Ilyen hatalommal bír Urunk!

A 8–9. fejezet további részében Máté úgy mutatta be Jézust, mint akinek hatalma van a természet elemei fölött, hiszen lecsendesítette a vihart (Mt 8:23-27); hatalma van a démonok fölött, mert megszabadította a megszállottat (28-33. vers); hatalma van mindenféle betegségen és erőtlenségen, hiszen meggyógyította a gutaütöttet és a vérfolyásos asszonyt (Mt 9:1-9, 20-22); és hatalma van a halál fölött is, hiszen feltámasztotta Jairus lányát (Mt 9:18-19, 23-26). Saját magunkra nézve is elmondhatjuk: Jézusnak hatalma van életünkben viharok, démonok, erőtlenségek és betegségek felett (bármifélék legyenek is azok), amelyek súlyos teherként nehezednek ránk.

Milyen tanulságokat vonhatunk le a Mt 8:23-27 verseiben leírt esetből?

Az ókori történetekben a víz általában olyan ellenséget jelképezett, amit végül Isten legyőzött. „Izráel gondolkodása szerint a zúgó, felkorbácsolt víz jelképezte az Isten uralmával szembeszegülő hatalmakat" (The Interpreter's Dictionary of the Bible. R-Z. köt. Nashville, 1962, Abingdon Press. 809. old.). Talán mi is éppen azt mondtuk volna, amit Jézus tanítványai: „Kicsoda ez, hogy mind a szelek, mind a tenger engednek néki?" (Mt 8:27). Bizonyos szempontból úgy is fogalmazhatunk, hogy ez a felkiáltás visszautal egy kijelentésre Ézsaiás könyve 1. fejezetéből, amelyben Isten az eget és a földet hívja tanúként népe lázadása láttán: „Az ökör ismeri gazdáját, és a szamár az ő urának jászlát; Izráel nem ismeri, az én népem nem figyel reá!" (Ézs 1:3). Az egész teremtett világban csak az ember hűtlen Istenéhez. Okkal kérdezhetjük hát: vajon egyedül mi állunk Jézusnak ellen? A szél és a hullámok engednek neki. És mi?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: