TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2002, Advent Kiadó. 11–22. old. „Velünk az Isten" című fejezet.

Felettébb tanulságos látni, milyen pontosan közli Jézus nemzetségi táblázatát Máté és Lukács (Mt 1:16, 18; Lk 3:23; vö. 1:26-35). Nem is járhattak volna el gondosabban e téren. Írásaikban szemernyi bizonytalanságot sem találunk Jézus istenségének alapvető gondolatával kapcsolatosan; talán János evangéliuma fejti ki ezt a kérdést a leghatározottabban (Jn 1:1-3, 14). Mindez mutatja, hogy a megváltási terv egészében a szűztől való születés kérdése döntő fontossággal bír. Az evangéliumok sziklaszilárdan képviselik a szűztől való születés tételét, amire épül az az állítás is, hogy Krisztus Isten, aki már születése előtt is létezett.

„Egy másik veszélyes tévedés az a tanítás, amely tagadja Krisztus istenségét, és azt állítja, hogy Krisztus nem létezett e világra jövetele előtt. Ezt az elméletet sok olyan ember szívesen fogadja, aki állítása szerint hisz a Bibliában. Pedig ez az elmélet éppen az ellenkezőjét állítja annak, amit Megváltónk nagyon világosan kijelentett az Atyával való kapcsolatáról, a maga isteni jelleméről és korábbi létéről. E téves elméletet csak a Szentírás indokolatlan kiforgatásával lehet elfogadni. Ez nemcsak elsekélyesíti az ember fogalmait a megváltás munkájáról, de aláássa a Bibliába, mint Isten kinyilatkoztatásába vetett hitét is. Ez egyrészt nagyon veszélyes dolog, másrészt nehezen kivédhető. Ha az emberek tagadják az ihletett Írás bizonyságtételét Krisztus istenségéről, nincs értelme erről vitatkozni velük, mert nincs érv, bármilyen perdöntő is, amely meg tudná győzni őket… E tévelygés egy hívének sem lehet igazi fogalma Krisztus jelleméről és missziójáról, sem Isten csodálatos tervéről, amelyet az ember megváltására készített" (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 1985, H. N. Adventista Egyház. 466–467. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Olvassuk el az Ellen G. White tollából származó idézetet! Miért anynyira fontos ragaszkodni Krisztus istenségének és az Atyával való egyenrangúságának tanához? Mi hiányozna a megváltási tervből, ha elhagynánk ezt a tanítást?

2. Miért fontos a Mt 9:1-8 verseiben leírt esemény? Mennyire volt szándékos, hogy Jézus ennyire kihangsúlyozta istenségét? Mit akart megtanítani hallgatóinak? Milyen összefüggésre mutatott rá fizikai és lelki betegségeink között?

3. A kereszt fényében gondolkodjunk el azon: mi következik abból, hogy Krisztus Isten? Beszélgessünk ezekről a kérdésekről a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: