Krisztus istensége

Az Újszövetség írói egyértelművé teszik, hogy Jézust megilleti az Isten cím. Még inkább kidomborodik ez a gondolat, ha figyelembe vesszük, hogy Lukács kivételével az evangéliumok minden írója zsidó származású, azaz határozottan egyistenhívő volt, és kifejezetten óvakodott attól, hogy könnyelműen használja az isteni címeket. Tisztában kell lennünk azzal, hogy Jézus istenségéről szóló bizonyságtételük a legmélyebb, Szentlélektől ihletett meggyőződésükből fakadt.

Mt 3:3 Jn 1:1 Jn 1:18 Jn 20:28

Az alábbi versek hogyan fejezik ki, hogy Jézus Isten?

Mt 3:3 visszautal Ézs 40:3 versére, ahol a próféta a Jahve szót, Isten legszentebb ószövetségi nevét használja. Jn 1:1 versének felépítése az eredeti görög nyelvben kétséget sem hagy János szavainak jelentése felől. Halála után mintegy 65 évvel olyasvalaki nevezi Istennek Jézust, aki nagyon közel állt hozzá. Jn 1:18 versében pedig a görög kifejezés gyakorlatilag azt mondja Jézusról, hogy „egyedüli Isten".

Mi a helyzet Jn 20:28 versével? Egyszerű felkiáltásnak tekinthető? Tamás így fejezte volna ki meglepetését, mint ahogy a mai ember megdöbbenésében vagy rémületében Isten nevét mondja ki? Csak úgy juthatnánk ilyen következtetésre, ha a mai szokást vetítenénk vissza az újszövetségi időkre. Először is, a zsidók kifejezetten ügyeltek, nehogy istenkáromlást szóljanak, így nem is volt ilyen kifejezés a szótárukban. Továbbá, a vers felépítése is az ilyen magyarázat ellen szól. A szöveg így kezdődik: „És felele Tamás és monda néki…". Tamás tehát Jézushoz intézte szavait, hitvallást tett, nem meglepetésében kiáltott fel. Jézus nem is feddte meg ezért, ami szintén azt mutatja, hogy elégedett volt Tamás vallástételével.

Jézus mint Isten ugyanaz a Jézus, aki önmagát ajánlotta fel áldozatul bűneinkért. Mennyivel nagyobb a kereszt jelentősége, ha arra gondolunk, hogy maga Isten – Isten! – függött ott bűneink miatt!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: