Jézus testet öltését megelőző létezésének jelentősége

Miért foglalkozunk azzal, hogy Krisztus földre jövetele előtt is létezett? Mi köze ennek a megváltáshoz? Milyen utalást találunk a válaszadáshoz Zsid 1:1-4 és Kol 1:15-20 verseiben?

Mindnyájunkra igaz az, hogy életünk a születésünkkel kezdődött (vagy más érvelés szerint a fogantatásunkkor). Krisztussal azonban más a helyzet. Az Ő élete nem Mária méhében kezdődött. Ő már korábban, az idő kezdete előtt is, örökké létezett.

Ézs 9:6 Mik 5:2 (vö. Mt 2:1-6)

Hogyan utalnak Krisztus testet öltése előtti létezésére az alábbi igék?

A Mik 5:2-ben a „származik"-nak fordított héber szót (mosa'ah) nem könnyű magyarul visszaadni. Ellenben a vers másik része világosan utal arra, hogy az eljövendő Uralkodó korábban is, sőt, „öröktől fogva", mindörökké létezett (lásd SDA Bible Commentary, 4. köt. 1025. old.).

Ézs 9:6 azt tanítja, hogy a világunkba érkező különleges személy öröktől fogva létezett. Rendkívüli állítás, hogy többek között „erős Istennek, örökkévalóság atyjának" neveztetik. Ennek még nagyobb a jelentősége, ha figyelembe vesszük, hogy kimondottan egyistenhívő hallgatóságnak szólt e jövendölés. Egyenesen lenyűgöző, hogy Ézsaiás úgy utalt a Fiúra mint „erős Isten"-re, „örökkévalóság atyjá"-ra; ez egyértelműen mutatja, hogy Isten kinyilatkoztatása áttört a próféta megszokott gondolkodásmódján. A fiú az Atya, „az örökkévalóság atyja"? Valóban hitből kell tehát élnünk!

Hitünknek még melyek azok, a bevett szabályokkal, szokásokkal, gondolkodásmóddal ellenkező elemei, amelyeket csakis a puszta hit talaján állva fogadhatunk el? Van-e valami rossz abban, ha ezt kell tennünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: