Jézus isteni lényének titka

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 9:6; Mikeás 5:2; Máté 16:13-17;

János 1:1, 14, 18; 8:58; 17:5; 20:28; 1Korinthus 1:3;

2Korinthus 13:13

„Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. Ez kezdetben az Istennél vala. Minden őáltala lett és nála nélkül semmi sem lett, ami lett" (Jn 1:1-3).

A történelmi áttekintés után most elérkeztünk a Szentíráshoz. Látni szeretnénk, mit mond az Írás Jézusról, akinek életére az évszázadok során annyi figyelem fordult. Eközben tartsuk szem előtt a Mesternek tanítványaival folytatott fontos beszélgetését, amire Cézárea Filippiben került sor. Amikor Jézus hallotta Péter bizonyságtevését, hogy Messiásnak és Isten Fiának nevezi, figyelmeztette, hogy ez a világos megfogalmazás nem emberi megfigyelésnek köszönhető, hanem „az én mennyei Atyám" küldte (Mt 16:17; lásd még Mt 16:13-17; 11:25-27). „Test és vér" (Mt 16:17), vagyis tulajdon erőtlen, emberi bölcsességünk nem alkalmas a történelem legfőbb titkának megértésére.

Hinni Jézusban mint Messiásban és Isten Fiában azt jelenti, hogy közvetetten állítjuk: életének kezdete nem Mária méhétől számítható. Ezzel kifejezzük, hogy Jézus alapvetően különbözik a többi embertől, bármennyire is hasonlít hozzánk más szempontból. Röviden tehát: hisszük, hogy már földre érkezése előtt is létezett. Ő „képe a láthatatlan Istennek", „mert Őbenne teremtetett minden" (Kol 1:15-16). „Ő előbb volt mindennél, és minden Őbenne áll fenn" (17. vers).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 2. negyedév

Jézus csodája

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: