MÁSSÁG és megkülönböztetés

Hétfőn arról tanultunk, hogyan szolgált Jézus a társadalom elnyomottainak és a kiközösítetteknek. Ma ismét ezzel a témával foglalkozunk, most viszont inkább a népi és nemzeti különbözőségre térünk ki.

A nemzeti és népi különbségből fakadó előítélet erősen rányomta bélyegét az ókori világnézetre. Egyes csoportok különbnek tekintették magukat a körülöttük élőknél. Az ókori görögök például barbárnak tartottak minden más népet. Számos ezzel kapcsolatos feljegyzést találhatunk az ókori irodalomban. Sajnos Jézus kortársaira is hatott ez a gondolkodásmód, függetlenül attól, hogy vallási téren milyen magas rangra emelkedtek.

Olvassuk el a következő szakaszokat: 2Móz 12:38; 18:1; 4Móz 12:1; Ruth 1:16-17; Mt 23:15! Hogyan utalnak ezek a versek Izráel nemzeti sokszínűségére?

Nemzeti léte idején Izráel népét sosem csupán egyetlen népcsoport alkotta. A tiszta származási ág gondolata inkább az evolúciós világnézet termékének tekinthető. Isten az egész emberi nemzetséget „egy vérből" (ApCsel 17:26) teremtette. Mindannyian az első szülők, Ádám és Éva leszármazottjai vagyunk; a Jézusba vetett hit által bőrszíntől, népi, nemzetiségi, faji vagy felekezeti hovatartozástól függetlenül valamennyien „Isten fiaivá" (Jn 1:12) lettünk.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni: Krisztus minden emberért vállalt kereszthalála egyszer s mindenkorra ki kell irtsa tanítványaiból a nemzetiségi, nemzeti gőgöt. Meg kell szabadulnunk a különböző népcsoportok iránti előítélettől. Az emberiség bűne miatt kereszten függő Jézus szemében mindenki egyenlő. Mint követői, tisztítsuk meg magunkat az előítéletektől és a nemzetiségi feszültségektől, amelyek olyannyira beleivódtak valamennyi kultúrába és társadalomba. Végül az emberek két csoportba kerülnek: lesznek, akik üdvözülnek és akik elvesznek. Az Úr megváltottaiként pedig kötelességünk Mesterünk nyomdokában járni, megkeresni az elveszetteket, és rámutatni arra, ami egyedül megkülönböztet tőlük, mégpedig a megváltás ígéretére, amit magunkénak vallunk.

Mennyire hat a mi jellemünkre is a társadalomban megbúvó fanatizmus és előítélet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: