TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 256–258. old.; 288–297. old.; Előtted az élet. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 76–78. old.; Mk 6:6-13

„Ebben a rövid szövegben (Mt 5:1) mindjárt három tényező is rávilágít a Hegyi beszéd igazi jelentőségére. 1) Jézus akkor kezdett tanítani, miután leült. A zsidó rabbik leültek, amikor hivatalosan tanítani kezdtek… Amikor tehát Jézus leült tanítványait tanítani, azt jelezte, hogy tanítása központi szerepet játszik, hivatalos. 2) A továbbiakban Máté megemlíti: 'megnyitván száját, tanítja vala őket'… a) A görögben ezt a kifejezést egyrészt ünnepélyes, komoly, jelentőségteljes beszédekre alkalmazták… b) Akkor is használták ezt a kifejezést, amikor valaki tiszta szívből, őszintén szólt, mindent elmondott. Igazán meghitt, korlátok nélküli tanításra utaltak ezzel… 3)… Ami pedig a legfontosabb az itt tárgyalt mondattal kapcsolatban, hogy a görögben a tanított ige nem befejezett múltban szerepel, hanem folyamatos múlt időben, ami az ismételt, szokásszerű cselekvésre utal. Tehát a helyes fordítás így hangozna: 'Ezt szokta nekik tanítani'. Máté görög nyelven a lehető legegyszerűbben azt fejezte ki, hogy a Hegyi beszéd tulajdonképpen nem egyetlen prédikáció, amelyet Jézus egy bizonyos időben, egy bizonyos alkalommal mondott el, hanem a lényege mindannak, amire az Úr állandóan és szokása szerint tanította követőit" (William Barclay: The Gospel of Matthew. Philadelphia, 1975, The Westminster Press. 1. köt. 86–87. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen tervet dolgozott ki gyülekezetünk a tanítványok képzésére? Mi az erőssége, illetve gyengéje ennek a programnak? Milyen gyakorlati lépéseket tehet a gyülekezet, hogy a tagok mind inkább erősödjenek tanítványi szerepükben?

2. Mit tehetünk egyénileg is azért, hogy gyülekezetünk új tagjai fejlődjenek a közösségben? Milyen lelki ajándékaink válhatnak segítségünkre ebben? Mi a szombatiskola szerepe e téren?

3. A tanítvánnyá tételhez olyan tanítványokra van szükség, akik tisztában vannak azzal, mit jelent Jézussal járni, tanulni tőle és példáját követni. Mit tanultunk a héten idézett bibliaversekből, amit alkalmazva jobban tudunk másoknak is segíteni a tanítvánnyá válás útján?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: