A hetven tanítvány kiküldése

Egyedül Lukács evangéliumában olvashatunk arról, hogy Jézus kiválasztott hetven tanítványt, akiket elküldött hirdetni az Igét (Lk 10:1-23; 2Móz 24:1, 9). A nekik mondott utasításai sok szempontból hasonlítottak azokhoz, amelyeket a tizenkét tanítványnak hagyott meg. Ellátta őket fontos tanácsaival, majd elküldte kettesével azokba a városokba, illetve helyekre, ahova Ő is menni szándékozott. Úgy tűnik, küldetésükkel Jézus saját útját kellett előkészíteniük. Tulajdonképpen egyengetniük kellett az utat az emberek szívéhez, hogy amikor Jézus jár arra, el tudják fogadni. Hogyan alkalmazható ez saját szolgálatunkra, amikor segítünk felkészülni az embereknek a Jézussal való találkozásra?

Miért volt előnyös kettesével küldeni a tanítványokat? Mit tanulhatunk ma ebből a példából?

Lk 10:17 szerint a hetven tanítvány örömmel tért vissza a küldetésről, mert mint mondják: „még az ördögök is engednek nékünk a te neved által!" Kétségkívül teljesen magával ragadta őket a Jézustól kapott erő, amit valóban az Ő hatalmának tulajdonítottak. Jézus megerősítette: mindez az Ő erejéből történhetett meg, de arra is figyelmeztette őket, hogy inkább az ennél lényegesebb dolgoknak örüljenek.

Miért mondta Jézus a Lk 10:20 versében feljegyzett szavakat, és mi az üzenete ennek számunkra?

Üdvösségünk még nem biztosított azzal, ha nagy dolgokat viszünk végbe Jézus nevében (Mt 7:22-23). Lesznek, akiknek az utolsó napon kell ezzel szembesülniük. Nem a lelkiállapotunk vagy az egyház tekintélye, még csak nem is az emberek megnyerésért végzett eredményes szolgálatunk számít igazán. A lényeg, hogy a nevünk fel legyen írva a mennyben, olyan nevek között, amelyeket az Úr nem töröl ki az élet nagy könyvéből (Jel 3:5). Ez pedig azért olyan fontos, mert akinek a neve szerepel a mennyei feljegyzésekben, Jézus által örök életet nyer.

Annyira lefoglalhat még a másokért végzett szolgálat is, hogy emiatt elhanyagoljuk saját lelki életünket és egészségünket? Hogyan kerülhetjük el ezt a burkolt csapdát? Ugyanakkor hogyan erősíti saját lelki életünket a mások üdvösségéért végzett munka?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: