A tanítványok kiválasztása

Miről szól Mk 3:13-19? Lásd még: Lk 6:12-16!

Mindkét igehely olyan esetet ír le, amikor Jézus maga mögött hagyta követőinek sokaságát, és csak a kiválasztott tanítványok csoportját vitte magával. Közülük is elhívott tizenkettőt, akikre az apostoli munkát bízta.

E feladatra Jézus maga választotta ki a megfelelő személyeket. Ez is a már korábban tanultakat igazolja: Ő kezdeményez, elhív, mi pedig elfogadhatjuk a hívását. Ez természetesen magában foglalja azt is, hogy készen kell állnunk a szolgálatra, bármilyen minőségben hív is el minket az Úr.

Mi a különbség a tanítvány és az apostol között? A tanítvány, amint azt az elnevezésből is láthatjuk, mestere tanítását követi. Az apostol kifejezés a görög apo és stello szavakból ered, ami annyit tesz: „elküldeni valahonnan". Az apostol nagykövet, küldött volt, aki urát vagy országát képviselte. A tanítványok és az apostolok is részesültek tanításban, de az apostolokat külön felkészítették arra, hogy megfelelő módon képviseljék mesterüket vagy a küldő szervezetet.

Jézus azért választotta ki a tizenkettőt, hogy mellette legyenek, és elküldhesse őket az evangéliumot hirdetni. Máté szerint „hatalmat ada nékik a tisztátalan lelkek felett, hogy kiűzzék azokat, és gyógyítsanak minden betegséget és minden erőtelenséget" (Mt 10:1). Nyilván azért választotta ki őket, hogy képzett munkásaiként segítsenek neki a szüntelenül körülötte tolongó tömeg lelki vezetésében (SDA Bible Commentary. 5. köt. 322. old. alapján).

Mennyire lehetünk elégedettek azzal, amit most az Úrért teszünk? Többet is tehetnénk? Volna rá lehetőségünk? Mi tart vissza? Lehetséges, hogy főleg saját büszkeségünk és önzésünk akadályoz?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: