„Utált és az emberektől elhagyott"

Az alábbi szakaszokat olvasva gondoljunk erre: Jézus Isten, a menny és a föld Teremtője, aki azért jött, hogy az egész világ bűneiért áldozatul adja önmagát (Mt 12:22-24; Lk 4:21-30; Jn 8:58-59)! Hogyan világítanak rá ezek az igei részek arra, hogy milyen szenvedések vártak itt a földön Jézusra?

Jézus életét, tetteit és tanítását a vezetők és a közemberek is állandóan félreértették. Végül éppen annak a népnek a megvetésével és gyűlöletével találta magát szemben, amelynek üdvözítésére jött e világra. Bizonyos értelemben tapasztalata ahhoz a szülőéhez hasonlítható, aki látja, hogy a félresiklott életű gyermeke segítségre szorul, és a szülő ugyan kész mindent odaadni érte, a gyermek gorombán visszautasítja a szülői segítséget, szidalmakkal és megvető szóval árasztva el az egyetlen személyt, aki megkímélhetné a teljes romlástól. Ez volt Jézus osztályrésze közöttünk a földön. Mennyire fájdalmas is lehetett ez számára!

Mit érzést váltott ki Jézusban az elutasítás (Mt 23:37)? A verset olvasva tegyük fel a kérdést: önmaga miatt bánkódott (ahogy ez megtörténik, ha az ember elutasításba ütközik) vagy bánatának más oka volt? Ha más, akkor mi?

Mindnyájan éreztük már az elutasítás szívbemaró érzését. A fájdalmunk talán az önzetlenség szempontjából hasonlítható Krisztuséhoz. Ilyen esetben nem is az elutasítás fáj igazán, inkább a tudat, hogy ez az elutasítás mit hoz majd a másik emberre (pl. valaki, aki így elutasítja a Krisztusban való üdvösséget is)! Képzeljük csak el, mit érezhetett Krisztus, aki pontosan tudta, mi vár rá az emberek megmentése miatt, de azt is látta, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki visszautasítja őt. „Ártatlansága miatt hatottak rá oly erővel Sátán támadásai" (Ellen G. White: Selected Messages. 3. köt. 129. old.).

Mit tanulhatunk Krisztustól, aminek segítségével könnyebben túljuthatunk az elutasítás okozta fájdalmon? Mit mutat példája? Hogyan alkalmazhatjuk ezt a saját életünkre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: