Krisztus a megpróbáltatásokban

SZOMBAT DÉLUTÁN

E heti tanulmányunk: Máté 2:1-18; 27:51-52; Lukács 2:7, 22-24;

22:41-44; János 8:58-59; Róma 6:23; Titusz 1:2

„Kilenc óra körül pedig nagy fennszóval kiálta Jézus, mondván: ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? Azaz: Én Istenem, én Istenem! Miért hagyál el engemet" (Mt 27:46)?

Valahányszor a szenvedés miértjével kezdünk foglalkozni, felmerül a kérdés: Hogyan jött be először a bűn és a szenvedés? Az isteni kinyilatkoztatás a választ így adja meg: Azért alakult ki a bűn és a szenvedés, mert szabadságban élő lények viszszaéltek az Istentől kapott szabadsággal. Ez a gondolat viszont egy másik kérdéshez vezet: Tudta Isten előre, hogy majd felüti bennük a fejét a bűn? Igen, csakhogy minden bizonnyal úgy érvelhetett, ahogy C. S. Lewis írja: „Megéri a kockázatot".

Megéri a kockázatot? Kinek? Nekünk, miközben Isten a mennyei trónusán üldögél? Egyáltalán nem így áll a helyzet! Isten annyira szentnek tartotta a szabadságot, amivel valamennyi értelmes teremtményt felruházott, hogy semmiképp sem tagadhatta meg teremtményeitől; inkább Ő maga vállalta a szenvedés legjavát, amit a szabadsággal való visszaélésünk szabadított el. És láthatjuk, hogy az emberi testben szenvedő Jézus életében és halálában tetten érhető szenvedés olyan kötelékeket font menny és föld között, amelyek az örökkévalóságon át kitartanak!

GONDOLKOZZUNK RAJTA! Mit szenvedett el Jézus értünk? Mit tanul-hatunk meg szenvedéseiből?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: