Pótlékok

Ahogy azt tegnap láttuk, kevésbé tudjuk alárendelni magunkat Isten akaratának, ha a saját erőnkben bízunk. Az is lehetséges, hogy Isten helyett más pótlékokra bízzuk magunkat. Van, aki úgy akar rosszkedvétől szabadulni, hogy elmegy vásárolni valamit, ami jobb kedvre deríti. Aki nem érzi magát elég fontosnak, talán igyekszik hírnevet szerezni. Megint mások, ha gondjuk támad a házastársukkal, mást keresnek, aki meghittséget és izgalmat nyújt nekik. Feloldhatnak bizonyos feszültséget az efféle pótlékok, de nem szükségképpen oldják meg a gondot, még kevésbé tanítanak meg arra, hogyan kezeljük jobban legközelebb a helyzetet. Csak az Istentől jövő természetfeletti erő képes erre. A baj az, hogy sokszor inkább megpróbálunk Isten helyett pótlékokat keresni, csak hogy ne kelljen Istentől függnünk.

1. Az emberi logikát vagy a múltbeli tapasztalatokat keressük, amikor Istentől jövő kinyilatkoztatásra van szükségünk. 3. Elmenekülünk a valóság elől és kerüljük Istent is, amikor pedig Istennel való közösségre volna szükségünk, hogy Isten hatalmát is magunk mellett tudhassuk.

Nézzünk meg három olyan pótlékot, amihez ahelyett fordulnak sokan, hogy Istent keresnék: 2. Amikor Istentől jövő megoldás hiányzik, előfordulhat, hogy igyekszünk elmenekülni a valóság vagy maga Isten elől.

Zakariás arra irányítja a figyelmünket, ami valójában a tét, ha az a kísértés kerülget, hogy a pótlékokhoz folyamodjunk. Sok év után a száműzöttek végre megtértek Babilonból, és rögvest nekifogtak a templom építésének. De máris elképesztő ellenállásba ütköztek (a dolgok hátterét részben Ezsdrás 4–6. fejezete tárja elénk). Zakariás ekkor és ezért kereste fel Zerubbábelt, a munka vezetőjét, bátorító üzenetével.

Olvassuk el Zak 4:1-14 szakaszát! Mire utalt Isten a 6. versben olvasható szavakkal? Hogyan jöhet szóba a Szentlélek közreműködése egy építkezés kivitelezésénél? Mire tanít ez bennünket a Szentlélek és a gyakorlati dolgok közötti kapcsolatról?

Isten nem akadályozta meg a templomépítéssel szemben fellépő ellenállást, és Zerubbábelt sem kímélte meg az ügy kezelésével járó gondoktól. Isten a jövőben sem oltalmaz meg mindig az ellenállástól. Amikor azonban ellenállásba ütközünk, Isten azt is próbaként használhatja, hogy megtanítson rá hagyatkozni.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: