Minden gondunkat átveszi

„Miért imádkozol, amikor idegeskedhetsz is?" – áll egy feliraton, amit a falra lehet kitenni. Mosolyogtató ez a kérdés, mert tudjuk, milyen gyakran nyugtalankodunk, ahelyett, hogy Istenhez fordulnánk, hozzá vinnénk az aggodalmainkat.

Valaki pedig egyszer úgy fogalmazott, hogy ha az életünk szálai összekuszálódtak, adjuk át Istennek, Ő majd kibogozza a csomókat! Mennyire vágyódhat Isten arra, hogy épp ezt tegye! Mégis érdekes módon addig-addig csimpaszkodunk a bajainkba, mígnem az összeroppanás szélére jutunk. Miért várunk a csüggedés pillanatáig azzal, hogy az Úrhoz menjünk?

1Pt 5:7-ben Péter Zsolt 55:23 versét idézi. Mi ennek a gondolatnak az alapvető üzenete? (Lásd még Mt 6:25-33!)

Nagyon egyszerű igevers ez. Semmilyen elrejtett titok nincs benne. Pontosan azt jelenti, amit mond. Elvetni valamit annyit tesz, mint eldobni, letenni magunkról úgy, hogy ami szívfájdalmat és aggodalmat okozott, már ne legyen nálunk. A terheink persze nem akárhová kerültek, nem a nagy semmiben tűntek el. Mennyi Atyánk kezébe helyeztük, aki megígéri, hogy megoldást hoz majd rájuk. Erről szól Jézus a Máté evangéliumából idézett versekben. A probléma nem is annyira abban áll, hogy túl nehéz a Biblia kérése; ellenkezőleg, túl könnyűnek tűnik, túl jónak ahhoz, hogy igaz legyen.

A szorongást a legkülönbözőbb okok válthatják ki. Munkahelyi feszültség, nem várt bírálat is keltheti, vagy ha úgy érezzük, hogy senki nem ragaszkodik hozzánk, senki nem szeret. Kiválthatják egészségi vagy anyagi gondok, meg ha azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók Isten előtt, vagy nem bocsátott meg nekünk valamiért.

Bármi is vezessen ide, a problémáinkhoz való ragaszkodásunk egyik oka mindenképpen az, hogy azt hisszük, mindenki másnál jobban meg tudjuk oldani. Péter azonban arra ösztökél, hogy újra helyezzük mérlegre az efféle gondolatot. Nem kell aggodalmaskodnunk, mert Isten gondot visel ránk. De gondoskodik-e annyira, hogy közbelép, ha válás fenyeget, vagy amikor teljesen haszontalannak érezzük magunkat? A Biblia szerint gondviselése kiterjed arra is, hogy bármilyen helyzetet jóra tud fordítani.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: