Kitartás

Olvassuk el az Istennel küzdő Jákób történetét (1Mózes 32)! Mi az állhatatosság szerepe még a csüggedés közepette is? Mielőtt válaszolnánk, gondoljunk a kérdésre Jákób helyzetének összefüggésében!

Tudjuk, mi a helyes, és képesek is vagyunk akaratunkat arra használni, ami jó. Csakhogy nyomás alatt nem mindig könnyű ragaszkodni Istenhez és ígéreteihez, éppen a gyengeségünk és félelmeink miatt. A keresztények egyik erőssége tehát a kitartás, ha képesek vagyunk továbbmenni akkor is, amikor minden porcikánk azt kívánja, hogy adjuk fel.

A kitartás egyik legnagyszerűbb bibliai példája Jákób története. Évekkel korábban Jákób becsapta fivérét, Ézsaút, és atyját is, hogy megszerezze az elsőszülöttségi jogot (1Mózes 27). Azóta menekült, attól tartva, hogy Ézsaú meg akarja ölni. Még mindig félt, az áldásokról és vezetésről szóló csodálatos ígéretek dacára is, amelyeket Isten az égig érő létra álmában nyilatkoztatott ki neki (1Mózes 28). Jákób vágyott egy jelre, hogy Isten elfogadja őt, és a sok évvel korábban kapott ígéretek még mindig érvényesek. Miközben viaskodott valakivel, aki történetesen Jézus volt, csípője kiment a helyéről. Ettől a pillanattól lehetetlen volt immár harcolni a gyötrő fájdalom miatt. Alig észrevehető változás történt: eddig küzdött ellenfelével, most belekapaszkodott. Jákób Jézusba csimpaszkodott a már-már elhordozhatatlan fájdalmai között, egészen addig, míg el nem nyerte az áldás bizonyosságát. Jézus ekkor így szól hozzá: „Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal" (1Móz 32:26).

Jákób azért nyerte el az áldást, mert a fájdalmak ellenére is kitartott. Így van ez velünk is. Isten a mi „csípőcsontunkat" is kifordíthatja a helyéről, majd hív, hogy a fájdalmunkban is kapaszkodjunk belé. Isten megengedte, hogy a fájdalom megmaradjon – Jákób még akkor is sántított, amikor fivérével találkozott. Külsőre ez gyengeségnek tűnt, de Jákób számára éppen ez volt az erő jele.

Milyen konkrét döntések (pl. a baráti körrel, az életmóddal, az olvasmányokkal, az egészségügyi szokásokkal, a lelki élettel kapcsolatban) segíthetnek abban, hogy hűségesebben tudjunk ragaszkodni az Úrhoz a csüggedés és a kísértés idején?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: