Az isteni és az emberi rész összekapcsolódása

Mi volt életünk legnagyobb teljesítménye? Bármi legyen is az, valószínűleg nem olyan egyszerűen értük el, mint ahogy reggel felkelünk az ágyból. Ha valami maradandót akarunk elérni, az időt és erőfeszítést igényel. Ugyanez áll arra is, hogy Krisztus tanítványai vagyunk.

Pál a benne munkálkodó Istenről szól Kol 1:28-29-ben, de hogyan érzékelteti az emberi erőfeszítés szerepét is? (Lásd még 5Móz 4:4; Lk 13:24; 1Kor 9:25; Zsid 12:4 !)

Érdekes, ahogy Kol 1:29-ben Pál betekintést nyújt abba, miként látja e téren az Istennel való kapcsolatát. Elmondja, hogy küzd, de Isten erejével.

Az itt szereplő „igyekszik" szó jelentése: „elfáradni", „kimerülésig dolgozni". Ezt a szót főleg a magukat edző sportolókra alkalmazták. A következő tagmondatban szereplő „tusakodik" szó egyes nyelvekben azt is jelentheti, hogy „gyötrődik" („agonizál"). A szó tehát azt a képet sugallja, ahogy egy sportoló minden erejét megfeszíti a győzelem érdekében. Ekkor azonban Pál egy gondolati fordulattal arra hívja fel a figyelmet, hogy nem csak azzal tusakodik, ami az övé, hanem azzal is, amit Isten ad neki. A végére tehát egyszerűen megvonhatjuk a mérleget Pál szolgálatának a titkával kapcsolatban: óriási erőfeszítést és fegyelmezettséget tanúsított, de erre Isten ereje tette képessé. Pontosan ez, és éppen így figyelhető meg a krisztusi jellem kialakításának kérdésében is.

Fontos mindezt jól az elménkbe vésni, mert olyan világban élünk, amelyben az ember mind többet és többet akar, egyre kevesebb erőfeszítés árán. Ez a gondolat belopózott a kereszténység soraiba is. Vannak olyan keresztény lelkészek, akik azt ígérik, hogy elég hinni, és a Szentlélek természetfeletti erők kíséretében máris leszáll az emberre, és nagy csodákat visz végbe. Ez azonban veszedelmes féligazság lehet, mert azzal áltathatja az embereket, hogy székükben kényelmesen hátradőlve várjanak Isten tetteire.

Mi a saját tapasztalatunk az igyekezettel kapcsolatban, amiről Pál is szólt? Mivel küzdünk? Hogyan tanulhatjuk meg elfogadni Isten akaratát?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: