Biztos ígéret az útra

A völgyben járva vagy az ellenség gyűrűjében időnként megkísért a gondolat, hogy magunkra maradtunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy Isten nem is törődik velünk. Úgy okoskodunk, hogy ha valóban segített volna, nem kerültünk volna ilyen helyzetbe. Dávid viszont nyilván nem így érzett.

A 6. vers szerint mi az a két dolog, amiben Dávid még a próbák közt is olyan biztos? (Lásd még Ef 1:4; 2Pt 1:10; Zsid 11:13-15!)

Egyes fordításokban azt találjuk, hogy Isten jósága és hűséges szeretete (Isten szövetségi hűsége) „követ" életem minden napján. Az eredeti héberben található ige viszont sokkal erősebb töltetű, tehát az igevers úgy olvasandó, hogy Isten jósága és hűséges szeretete életem minden napján „nyomomban jár", „hajszol" majd. (Ugyanezt a megfogalmazást találjuk 1Móz 14:14; Józs 10:19 vagy 1Sám 25:29 verseiben is, ahol a „hajsza" gondolata tisztán kivehető.)

Milyen kép jut eszünkbe, ha a nyomunkban járó jóságra és hűséges szeretetre gondolunk? Mit akart Dávid elmondani Istenről, amikor gondoskodását ilyen szavakkal mutatta be?

Nem számít a völgy mélysége és az ellenség kitartása, mert megkérdőjelezhetetlen Isten jósága és hűséges szeretete; az, hogy egészen az út végéig elvezet. Ha Jézusnak erőt adtak e gondolatok a Golgotán, mi is bátorságot meríthetünk belőlük!

Előfordul, hogy a hozzánk közel álló emberekből kérdések áradata tör fel. Az a legjobb, ha ilyenkor nem teológiai előadásba kezdünk Isten hatalmáról, inkább, ahogy erre Dávid példát mutat a 6. versben, mondjuk el a saját véleményünket Istenről.

Mi a legjobb példa arra, hogy Isten valóban körbevesz jóságával és hűséges szeretetével? Még milyen bizonyítékot tudnánk idézni a Bibliából? Hogyan mondhatjuk ezt el azoknak, akik nem bíznak Isten gondviselésében? Miért a kereszt bizonyítja a legjobban Isten hűséges szeretetét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: