Vezetőnk az úton: a Pásztor

„Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm" (Zsolt 23:1).

Több gyereket arra kértek, hogy rajzolják le Istent. Kivétel nélkül mindegyikük szívet is rajzolt a képre. Amikor ennek az okát kérdezték tőlük, mind azt felelték, hogy azért, mert Isten a szeretet. Ennyire egyszerű.

Ha jól mennek dolgaink, könnyű a legjobbat gondolni Istenről és terveiről. De ahogy egyre korosodunk, az élet pedig mind nehezebbé és bonyolultabbá válik, változik az Istenről alkotott képünk is. Isten persze nem változik (Zsid 13:8; Jak 1:17), de mi igen.

Az ószövetségi emberek jól ismerték a pásztoréletet, éppen ezért használja Zsoltár 23 is a pásztor képét annak bemutatására, hogyan gondoskodik rólunk Isten. A pásztor jelképét mind az Ó-, mind az Újszövetség Istenre alkalmazza. Nagyszerű, egyben változatlan kép ez. Mielőtt belemélyednénk Zsoltár 23-ba, tekintsük át, hogyan értették a Pásztor munkáját és jellemét a különböző bibliai írók.

Mit tudhatunk meg a Pásztorról az alábbi igék alapján?

Ézs 40:11

Jer 23:3-4

Ez 34:12

Jn 10:14-16

1Pt 2:25

Lapozzunk most újra Zsoltár 23-hoz! Mi mindenben mutatkozik meg az, hogy a Pásztor gondoskodik a nyájáról?

2. vers

3. vers

4. vers

5. vers

6. vers


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: